Dödens snabba vingar


Ett inlägg om den tjugofemte delen i Maria Wern-serien.Anna Janssons bok Dödens snabba vingarTänk att det har blivit 25 delar i Maria Wern-serien! Anna Jansson är en av mina svenska författarfavoriter inom genren kriminalromaner. Jag fastnade för hennes Gotlands-deckare redan från start. Nästan omedelbums den kom ut köpte jag därför Dödens snabba vingar, den senaste i serien. I slutet av april hoppas jag få en glimt av författaren IRL också. Lycka!

Två barn söker sig ned i tunnlarna under Visby. Där hittar de De dödas sal, en droppstensgrotta i underjorden. Grottan sägs ha varit en hemlig mötesplats för munkar och även ha använts av änglamakerskor. En mäklare hittar 35 år senare, vid en visning, en död kvinna i en bil i garaget. Kvinnan är den försvunna Märta Silverängen, en arkeolog som utforskade och kartlade tunnlarna under Visby. Samtidigt med Märta försvann även hennes faster Patricia. Maria Wern får leda mordutredningen och eftersökningarna efter fastern. Det Maria inte vet, men läsaren känner till, är att hon är iakttagen i hemlighet av en person, nån som vet allt om Märta Silverängen. Maktspel, mord och mobbning är ingredienser i den här boken. Och ett litet HBTQ-tema också på det.

Det är mycket nu. Många teman i den senaste Maria Wern-deckaren gör att det flyter ut en aning för mycket. Personteckningarna känns dock väldigt realistiska och jag är övertygad om att flera av karaktärerna har fått låna drag av levande, specifika personer. Det gör dem trovärdiga. Författaren skildrar varsamt personer med olika sorters psykisk sjukdom, men blundar inte för de tuffa ”baksidorna”.

Själva huvudstoryn då? Genom en kort tillbakablick 35 år tiden kopplas äldre hemska historier ihop med nutida. Nutiden är minst lika hemsk som dåtiden, om än på ett annat sätt. Det är spännande att följa hur sanningen så småningen avslöjas. Slutet är förstås extra spännande. Boken avslutas med lite av en cliffhanger.

Tyvärr är det många korrekturfel i boken. Som läsare – och köpare – av boken känns det slarvigt av Norstedts förlag att inte rätta sådant. Jag har ju trots allt betalat över 200 spänn för boken.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Maria Wern-serien:

 1. Stum sitter guden
 2. Alla de stillsamma döda
 3. Må döden sova
 4. Silverkronan
 5. Drömmar ur snö
 6. Svart fjäril
 7. Främmande fågel
 8. Pojke försvunnen
 9. Inte ens det förflutna
 10. Först när givaren är död
 11. Drömmen förde dig vilse
 12. Alkemins eviga eld
 13. När skönheten kom till Bro
 14. Dans på glödande kol
 15. Skymningens barfotabarn
 16. Alla kan se dig
 17. Rädslans fångar
 18. Det du inte vet
 19. Kvinnan på bänken
 20. Döden är alltid sann
 21. Mitt hjärta är ditt
 22. Dödslistan
 23. Galgbergets väktare
 24. Onda drömmar 
 25. Dödens snabba vingar (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.