Onda drömmar


Ett inlägg om den tjugofjärde delen i Maria Wern-serien.Anna Janssons bok Onda drömmarHela 24 böcker om Maria Wern har Anna Jansson skrivit.
(Notera att Bokus har angett 23, men det är faktiskt 24.) Och jag har läst dem alla! Då förstår du att Anna Jansson är en av mina svenska favoritförfattare när det gäller deckare. Den senaste i serien, Onda drömmar, fick jag i födelsedagspresent av vännen Jerry. Så snart jag kunde kastade jag mig över boken för att läsa den.

Även denna gång utspelar sig händelserna på Gotland. I centrum står ett lesbiskt par. En olycksalig kväll när bonusmamman Amelie är barnvakt åt treårige Liam får hon telefonsamtal om att hennes pappa är döende. Under samtalet försvinner Liam ut i snöovädret. Mamma Laura blir förstås galen av oro och arg på Amelie. Amelie åker inte till sin döende far utan ger sig ut för att leta efter Liam. Detta är upptakten till en berättelse om människans komplicerade psyke. För även om Amelie är barnpsykolog är hon bonusmorsa – och såna kan ju vara rätt elaka, har jag hört. Eller bara mänskliga, kanske. Genom händelserna skildras de olika personerna kring Amelie och Laura och i skuggan av detta polisen Maria Werns egen sorg.

Det här är som vanligt riktigt bra och spännande redan från början. Boken har flera bottnar och teman. Jag gillar hur författaren beskriver förhållandet mellan Amelie och Laura – det känns lika trovärdigt som skildringen av den fördomsfulla och bittra grannen. Sen kommer ytterligare teman in i handlingen, men jag kan inte avslöja mer eftersom jag då skulle spoila boken. Det intressanta här är hur författaren lyckas skildra sina olika karaktärers psyken mycket realistiskt. Notera att det gäller både de goda och de onda. Miljöskildringarna, däremot, tar inte särskilt stor plats (!).

Tyvärr lyckas jag lista ut i förväg hur saker och ting hänger ihop. Lik förbaskat är slutet väldigt spännande!

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Maria Wern-serien: (Jag har läst alla böcker, men inte bloggat om alla. Länkarna går till mina inlägg.)

 1. Stum sitter guden
 2. Alla de stillsamma döda
 3. Må döden sova
 4. Silverkronan
 5. Drömmar ur snö
 6. Svart fjäril
 7. Främmande fågel
 8. Pojke försvunnen
 9. Inte ens det förflutna
 10. Först när givaren är död
 11. Drömmen förde dig vilse
 12. Alkemins eviga eld
 13. När skönheten kom till Bro
 14. Dans på glödande kol
 15. Skymningens barfotabarn
 16. Alla kan se dig
 17. Rädslans fångar
 18. Det du inte vet
 19. Kvinnan på bänken
 20. Döden är alltid sann
 21. Mitt hjärta är ditt
 22. Dödslistan
 23. Galgbergets väktare
 24. Onda drömmar (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Onda drömmar

 1. fruhatt skriver:

  Jag listade också ut ganska snabbt vem mördaren var. Gillar hennes böcker

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.