CV

UH

Kontakta mig via
mejlaulrika(snabel-a)gmail.com
LinkedIn
eller lämna en kommentar nedan!     


Kommunikatör med gedigen och varierande erfarenhet av kommunikationsarbete inom universitetsvärlden och offentlig sektor söker ständigt nya utmaningar.

Lyssna på Lisa Ericson och mig när vi pratade jobb och kommunikation och lite annat sommaren 2016 i podden Lunch med Lisa (53 minuter)


Arbetslivserfarenhet

Uppsala universitet, Kommunikationsavdelningen, enheten för press och redaktion Kommunikatör 10 maj 2021 –
Arbetar med klarspråk, språkgranskning, skriver nyhetstexter till intranät (Medarbetarportalen), struktur och uppdateringar intranät, universitetets kalendarier med mera.

Uppsala universitet, Avdelningen för universitetsgemensam IT (tidigare IT-avdelningen), kommunikatör
9 maj 2016 – 28 februari 2022 (tjänstledig från 10 maj 2021 – 28 februari 2022)
Sedvanliga kommunikatörsuppgifter som kommunikationsplan och -policy, språkgranskning, intern marknadsföring, webb, intranät, internkommunikation, redaktörskap, foto med mera.

Sveriges geologiska undersökning, redaktör
1 – 31 mars 2016
Samma tjänst som nedan, men visstidsanställd av SGU.

Academic Work Consulting, redaktör vid myndighet i Uppsala
24 september 2015 – 29 februari 2016
Redaktör för rapporter, beskrivningar, utredningar med mera inom geologi och grundvatten samt översättning av webbsidor och annat material från svenska till engelska. Arbetsplats: Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Sigtuna kommun, kommunikatör med webbinriktning
25 november 2013 – 30 juni 2014
Ansvarig för sigtuna.se och Sigtuna kommuns intranät samt sociala medier med mera.

Uppsalanyheter, skribent
Maj 2013 – 2016
Skribent för nättidningen Uppsalanyheter.se, en nättidning fylld av lokala nyheter. Främst kulturartiklar, personporträtt och notiser. Här hittar du länkar till några artiklar jag har skrivit!

Institutionen för energi och teknik och Institutionen för vatten och miljö, Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet, kommunikatör 1 februari 2012 – 31 juli 2013
Mitt uppdrag under denna visstidsanställning var att bygga en kommunikationsverksamhet strategiskt, men även att arbeta operativt. Översyn och inventering av behovet av kommunikation och marknadsföring, kommunikationsplan, nyheter, omvärldsbevakning, pressmeddelanden, webb (svenska och engelska; webbansvarig på den ena institutionen), ansvarig för tre webbplatser på intranätet (svenska och engelska; byggde bland annat ut och upp intendenturens intranätsidor – struktur och innehåll.), utbildningar i till exempel mediefrågor och webb–workshop, forskningssidor på webben (svenska och engelska) med mera.

Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet, kommunikatör 1 september 2011 – 31 januari 2012
Webb, till exempel sidor om fakultetens forskning och intranät, foto, översättningar engelska forskartexter, nyhetsbrev, skribent, pressmeddelanden, enklare trycksaksproduktion, artiklar till personaltidningen med mera.

Skrivrummet, Upsala Nya Tidning, gästbloggare, 2010
Gästbloggare Upsala Nya Tidnings redaktionella blogg Skrivrummet. Skrev inlägg om skrivande, språk, läsning och bloggande.

Blogvertiser, skribent/bloggare, 2010 – juni 2016            
Bloggade/skrev för att sprida information och åsikter till utvalda målgrupper åt företag via min blogg, recensioner av varor och tjänster, men även webbplatser.

Landstinget i Uppsala län, informatör och redaktör 1986 – 2009
Projektledare och rådgivare i kommunikationsfrågor, tog till exempel fram kommunikationsplaner, copy för olika målgrupper och val av kommunikationskanaler. Ansvarig för informationen kring politiska beslut, pressfrågor, nyhetsfrågor och omvärldsbevakning på webb och intranät. Ansvarig för kontakterna med den upphandlade mediebevakaren samt implementeringen av en sökfunktion för nyheter på intranätet. Redaktör för ett nyhetsbrev med information om politiska beslut. Tillgänglighetsfrågor. Under de tidiga åren även produktion av trycksaker (copy, formgivning, originalproduktion, upphandling av byråtjänster och/eller tryck etc) och annonser (copy, lay out, bokning, medierådgivning etc) samt redaktionellt arbete med landstingets kanslis personaltidning och ansvar för pressklipp. Vikarierade en period som redaktör för landstingets övergripande personaltidning.

Specialtidningsredaktionen, Landstinget i Uppsala län, redaktör 1997 – 2009
Personalansvar och arbetsledning av fem – sex personer. Tog över ansvar för information på anpassade medier för personer med kommunikationshinder, främst synskadade och barndomsdöva, i Uppsala län i en krissituation (svår sjukdom). Redaktör och ansvarig utgivare för en tidning för synskadade. Arbetet omfattade bland annat att skriva texter, informera om politiska beslut på lättläst svenska, att göra urval av information med mera och ursprungligen även att göra lay out samt inläsning av taltidningen.
Ansvarig för införandet av funktionen ”Talande webbsidor” på landstingets hemsida.
Redaktör för TV-programmet Upptecknat (sändes lokalt via TV Uppsala). Var senare med och förändrade produktionen till teckenspråksfilmer på landstingets hemsida.

Primärvården, Landstinget i Uppsala län, informatör 1993 – 1998
Byggde upp en informationsverksamhet från grunden inom en av landstingets största förvaltningar. Arbetet innebar såväl extern som intern information och jag startade bland annat personaltidning samt nyhetsbrev med ledningsinformation. Informationsansvarig under bland annat husläkarreformen och när Primärvården Uppsala skulle ombildas till Primärvården Uppsala län. Samtidigt var jag också ansvarig för originalproduktionen av landstingets övergripande personaltidning.

Östergötlands läns landsting, Motala, vårdbiträde, 1982 – 1983
Arbetade sommartid, både dag och natt, med vuxna utvecklingsstörda.

Mr and mrs Philips, Brighton/Hove, England, hemhjälp, 1980 – 1981
Arbetade hos ett äldre par med bland annat hushållsarbete såsom städning etc.


Utbildning – ett urval
Filosofie kandidatexamen, Uppsala universitet
Omfattar totalt 120 gamla högskolepoäng fördelade på litteraturvetenskap A – D, totalt 80 poäng samt Idé- och lärdomshistoria A, 20 poäng och Antikens kultur och samhällsliv A, 20 poäng.

Kvinnligt och manligt i kultur och samhälle, Uppsala universitet
10 gamla högskolepoäng poäng. Kursen var en forskarförberedande grundkurs vid Centrum för kvinnliga forskare och kvinnoforskning.

Intensivkurs i informationsteknik, FOJO, Kalmar
Kursen innehöll bland annat målgruppsanalys, medieval, påverkan, planering och budgetering av trycksaker och att tala och skriva effektivt. Kursen var förlagd vid FOJO, institutionen för fortbildning av journalister vid Högskolan i Kalmar och motsvarade sju gamla högsskolepoäng poäng.

Reportageresan till Åland, Mediekonsult Sören Larsson
Kursen omfattade att göra intervjuer och skriva reportage och referat.

Presentationsträning i engelska, Folkuniversitetet Uppsala
Kursen ingick i landstingets språkskola och hade fokus på presentation om landstinget och dess verksamheter.

Tillgängliga webbplatser för alla, Hjälpmedelsinstitutet, Vällingby
Kursen gav kunskaper om handikapp, funktionsnedsättning och hjälpmedel samt hur man gör tillgängliga webbsidor. I kursen ingick även en demonstration av att surfa med hjälpmedel.

Intensivkurs i teckenspråk, Inger Edwall, Uppsala
Kursen gavs enskilt och innehöll bland annat grammatik, dialogövningar, videoinspelning med analys, teckenförråd och bildberättelse.

Massmediakontakter, Striby Kommunikation AB
Kursen omfattade seminarier och praktiska övningar kring bland annat mediers roll, arbetsvillkor och etiska regler samt intervjusituation. Vidare ingick övningar i att skriva pressmeddelanden och planera och genomföra en presskonferens liksom att bli intervjuad framför en TV-kamera.

Samhällskommunikation i en förändrad värld, Sveriges Informationsförening, Stockholm
Kursen omfattade avsnitt som nya krav på informationsarbetet i ett samhälle som förändras, från svensk spelplan till internationell arena, hur man väcker samhällsaktivister med mera.


Övrigt
Webbverktyg och program
EpiServer, Photoshop, WordPress, Joomla, Officepaketet, Adobe Acrobat Professional, PageMaker, In Design (grundläggande), Outlook, Liferay, InfoGlue, Mattermost, Zoom med mera.


Språk
Förutom svenska
, som är mitt modersmål, har jag mycket goda kunskaper i engelska (bodde och arbetade i södra England ett år och har täta kontakter med engelsk släkt) samt grundläggande kunskaper i teckenspråk. Vidare har jag gymnasiekunskaper i tyska, franska och latin samt nybörjarkunskaper i finska och spanska.


Diverse
Jag har Journalistförbundets presskort.
Jag har B-körkort samt bil. Jag har varit ledamot i styrelsen för bostadsrättsföreningen Uppsalahus nr 19 inom Riksbyggen. Från februari 2021 var jag ledamot, från februari 2022 till december 2022 vice ordförande tillika sekreterare, i styrelsen för bostadsrättsföreningen Kungsgården. Senhösten 2014 sände jag mitt första bokmanus till förlag.


Enbart personligt
Född i Östergötland,
men flyttade som student till Uppsala. Försöker hålla mig i form med bland annat promenader. Läser alltid på svenska eller engelska, skriver, fotar, bevistar gärna vinprovningar (älskar italienska röda viner), ser film och gillar språk och att ha små projekt på gång i vår bostadsrätt i centrala Uppsala. Inga barn, men sambo med Anna och har därmed fyra vuxna bonusbarn (varav ett bor hemma med oss) och två katter.

Jag har bloggat sedan maj 2009. Min första blogg användes bland annat av Mediekompass i skolan som lektionstips. Vid ett tillfälle blev bloggen utsedd av Upsala Nya Tidning som en av fyra bra bloggar med Uppsala som bas. Jag var gästbloggare i juni 2012 i Framtidsstafetten arrangerad av Framtidskommissionen. Jag gästbloggade även i den redaktionella bloggen Skrivrummet hos Upsala Nya Tidning 2010.

I sociala medier finns jag även på Instagram och Twitter som @tofflisen samt på Goodreads, Pinterest, Foursquare, LinkedIn etc.

Tre stycken fotoböcker har det blivit: Året på Ultuna är den senaste (november 2012). De två första har titlarna Älskade Byhåla (2010) och Solfjäderstad! (2011)

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.