Chelsea girls


Ett inlägg om ytterligare en annorlunda självbiografi.Eileen Myles bok Chelsea girlsEn lördag i slutet av januari hoppade jag in på English BookshopJag vill gärna läsa minst en bok på engelska varje månad. Den här månaden blev det visst två. Den bok jag senast läste var Eileen Myles  Chelsea girls, en bok med tydliga HBTQ-förtecken.

Den här boken kom ut redan 1994 och är en sorts självbiografisk roman. Eileen Myles är amerikansk poet och författare och gör liksom konst av sitt liv. Här skriver hon olika texter om sin uppväxt, ungdomsåren och tiden som öppet lesbisk i New York under 1970- och 1980-talen. Det handlar mycket om alkohol, droger och sex, men också om att utforska kärlek och kulturen. Man kan säga att detta är en sorts rapport om författarens läroår.

Lustigt nog påminner Chelsea girls mycket om Eva Dahlgrens första memoardel som jag nyligen läste. Eller också är det tvärtom eftersom Eva Dahlgrens bok kom ut nyligen. Men Eileen Myles är råare. Här finns inga vackra och läckra foton, här är det ganska detaljerade sexskildringar, till exempel. (Ja, jag rodnar.) Det är skitigt och det är alkoholproblem och drogberoende. Jag finner även kopplingar till Patti Smith, vars självbiografiska bok Apans år jag också läste för inte så länge sen. Eileen Myles berättar också i ett kapitel om en porträttfotografering hos Robert Mapplethorpe, Patti Smiths älskare först, senare vän.

Texternas språkliga komposition är det som gör att de båda böckerna (Eva Dahlgrens och denna) påminner om varandra, trots att författarna skriver på olika språk. Båda författarna skriver självbiografiskt, men gör det på ett annorlunda sätt. Att läsa detta på engelska blir därför lite mer av en utmaning.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.