Rädslans fångar


Ett inlägg om en bok.


 

Rädslans fångarIbland måste en unna sig. Jag unnar mig allt som oftast en bok. I april, när jag var arbetslös, unnade jag mig Anna Janssons sjuttonde Maria Wern-deckare, Rädslans fångar. Igår kväll läste jag ut denna lättlästa bok på strax över 300 sidor.

Scenen är Gotland, som vanligt, och Almedalsveckan. Ett fruktansvärt oväder drar in över ön och folk kan varken komma dit eller åka därifrån. Nån som har kommit dit är en bonusson till polisen Maria Wern. Hennes sambo var visst pappa utan att veta om det. Men sambon måste till fastlandet och blir kvar där. Maria får ta hand om såväl bonussonen som de två egna barnen och ett mordfall. En kvinna har hittats knivskuren till döds i sitt hem. Och samtidigt samlar sig en domedagssekt som tror att Christopher Polhems astronomiska ur tickar mot den sista dagen. En touch av droger gör romanen komplett.

Anna Jansson bygger skickligt upp en kuslig stämning. Dessvärre innehåller Maria Wern-böckerna alltför många sidospår. Faktum är att sidospåren till och med tar över. Det handlar lite för mycket om Maria Werns privatliv för att riktigt passa mig. Just i den här boken blir skildringen av privatlivets vedermödor med ett arbete som polis, barn och bonusbarn huvudtema, tycker jag, och det spännande polisarbetet, att hitta mördaren, hamnar lite i skymundan. Jag får en känsla av att Anna Jansson skriver lite för mycket i en stil som ska passa en eventuell TV-produktion. Kanske vore det bättre att skriva både rena kriminalromaner och relationsromaner fast var för sig..?

Nej, det var bättre förr vad gäller Maria Wern-böckerna. Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.