Poliziano Mariastella Carletti Vino Nobile di Montepulciano 2017


Ett inlägg om ett rött italienskt vin.Poliziano Mariastella Carletti Vino Nobile di Montepulciano 2017Solokvist en lördagskväll medan Fästmön förlustar sig i Berlin.
Klart jag ville äta och dricka nåt gott också. En ostrik måltid krävde ett gott italienskt vin. Valet föll på Poliziano Mariastella Carletti Vino Nobile di Montepulciano 2017, en flaska som legat okänt länge i vinskåpet.

Den här årgången finns inte längre på Systembolaget, men den som klickar på vinets namn i stycket ovan kommer till årgång 2018. Inte heller den årgången finns på alla systembolag. Det kan dock vara möjligt att beställa.

Det här fylliga vinet kommer från Toscana. Det är mycket strävt och har hög fruktsyra. Vinet är gjort på druvorna sangiovese, colorino, canaiolo och merlot. Druvorna till vinet kommer från vingårdar runt ett hus i vilket producentens farmor, Maria Stella Carletti, bodde. Vinstockarna är ungefär 40 år.

Jag har ingen uppgift om vinets sockerhalt, men alkoholhalten ligger på 14,5 procent. På prislappen för årgång 2018 står det 199 kronor. Systembolaget rekommenderar vinet till rätter av mörkt kött såsom lamm, nöt och vilt.

Så här kan en läsa hos Systembolaget om vinets doft och smak:

“Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, nougat, plommon, salvia, fikon och kanel. […] Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, kakao, plommon, tobak, kaffe, salvia och kanel.

Jag drack vinet till Västerbottenpaj och sallad samt smakrika hård- och mjukostar. Till pajen och salladen var vinet otroligt strävt och välsmakande. Det liksom fyllde gommen. Eftersmaken blev lång. Till ostarna var vinet inte lika bra. Då kom syran fram lite för mycket. Nåt som säkert påverkade var att jag inte fick upp vinets temperatur tillräckligt. Så jag tänker vara generös…

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.