Två italienska rödingar med skruvkork från 2021: Il Capolavoro Appassimento Rosso och Viva Valentina Il Classico


Ett inlägg om två bra skruvkorksvin.Ibland är det inte så tokigt med vinflaskor med skruvkork, särskilt inte som en vill spara eller kanske rentav frakta en öppnad flaska. Anna har den senaste tiden hittat två bra såna viner, båda från Italien, båda röda och båda från 2021.Il Capolavoro appassimento rosso 2021På Systembolaget i Nora
skulle vi ha en flaska rött just in case. Valet föll på Il Capolavoro Appassimento Rosso 2021. Vinet skulle passa till ostar och det var precis vad vi ville ha det till.

Det här vinet klassas som mycket fylligt och ganska strävt med hög fruktsyra. Det har förhållandevis hög sockerhalt, 1,2 gram per 100 mililiter. Alkoholhalten är också ganska hög, 14,5 procent. Det enda som inte är högt med vinet är priset: endast 69 kronor. Det kan vara svårt att få tag i, men en nygjord koll visar att det finns enstaka flaskor på flera Systembolag runt om i landet.

Systembolaget rekommenderar vinet till mörkt kött, typ lamm eller nöt och lagrade hårdostar. Vi avnjöt vinet till nån lagrad hårdost och nån smakrik grönmögelost. På bordet ställde vi också fram gröna druvor.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Stor, kryddig doft med inslag av plommon, björnbär, kryddnejlika och lakrits. […] Kryddigt, smakrikt vin med liten sötma, inslag av plommon, björnbär, kryddnejlika, peppar och lakrits.

Jag tyckte att vinet doftade och smakade av mörka bär och plommon. Det var lite åt det söta hållet och jag noterade nåt starkare inslag i smaken som kan ha varit peppar eller lakrits. Vinet var verkligen väldigt fylligt. Till de ostar vi hade köpt var vinet en fullpoängare. Jag blev glatt överraskad, för det här visade sig vara ett riktigt ostvin.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

Viva Valentina Il Classico Organic Wine

Perfekt till kyckling.

I veckan möttes jag en dag av härliga dofter från köket när jag kom hem, trött och hungrig, från jobbet. Anna lagade en förtida födelsedagsmiddag till mig. Till denna hade hon införskaffat en flaska Viva Valentina Il Classico 2021. Vi trodde båda två att vi druckit detta vin från Sicilien tidigare, men det var fel.

Även detta vin har skruvkork. Det ligger strax över medel vad gäller fyllighet och strävhet och har hög fruktsyra. Sockerhalten är högre än hos det övre vinet i det här inlägget, 1,9 gram per 100 milliliter. Alkoholhalten ligger på 14 procent och på prislappen står det 109 kronor.

Systembolaget föreslår att man ska äta lamm- eller nötkött till vinet. Vi åt stekt kycklingfilé och ostar. Det gick alldeles utmärkt.

Så här står det på bolagets webbplats om vinets doft och smak:

”Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, kryddnejlika, plommon och vanilj. […] Kryddig smak med fatkaraktär och liten sötma, inslag av mörka körsbär, kryddnejlika, russin, kaffe och vanilj.

Det här vinet både doftade och smakade mörka bär. Jag noterade vanilj i smaken och kaffe och något pepprigt. Vinet var inte lika kraftfullt och fylligt som det översta vinet, men Nora-vinet hade varit för tungt för den här maten. Detta vin kompletterade såväl fågel som ost perfekt.

Toffelomdömet blir det högsta även för detta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.