Deckarfestivalen i Nora 21 – 23 april 2023: Kul, nördigt och lärorikt – inte bara om Maria Lang


 Kära dagbok…

Här kommer min sammanfattning av deckarfestivalen i Noratre dagar i april när våren just hade anlänt.

∼ ♦ ∼

Fredagen den 21 april

Maria Lang byst vid sjön

Helgens huvudperson. Hon fanns överallt, Maria Lang.

Vi lämnade Uppsala ungefär 12.30. Det var mycket trafik, men allt flöt på väl – förutom vid vägarbetena kring/efter Västerås. Den här gången var det lätt att hitta vägen. Det kändes som om det var bättre skyltat till Nora. Och så hade jag ju en kartläsare. Vi hade för övrigt inte bråttom, för själva deckarfestivalen körde inte igång förrän klockan 13 på lördagen.

Incheckningen var satt till klockan 15. Vi anlände 14.50. Detta gav oss tid att promenera ner till sjön och fota.

Längs med sjön gick ett vackert promenadstråk. Där hade vi nog båda gått fler gånger. Mig påminde det om Hemma. Men Skogasjön – och himlen – var båda underbart blåa.


Anna
knappade sen in koden till vårt boende,
fick ut nyckeln och låste upp på Rådstugugatan. Bostaden var lagom för två personer en helg. Det var ett litet kök, ett rum med bäddsoffa (hörn) i fejkskinn (jättebra och lätt att torka av om en skulle spilla), TV och en säng. Dusch och toa fanns också, som tur var. Allt var fräscht och relativt nyrenoverat (2021). Parkera kunde vi göra gratis på gården.

Vi gick upp på stan när vi hade packat upp lite snabbt. Där tog i en fika. Jag lyckades hälla vatten över disken, men tjejerna på Café da Capo var så vänliga och torkade upp efter spillkråkan. Kaffe och äggmacka med ansjovis samt punschrulle smakade bra efter resan. På kaféet satt Christina Wahldén och Karin Wahlberg. Jag gick fram och hälsade. Christina känner jag ju sen tidigare. Vi ses ju då och då i Uppsala i olika sammanhang.

Vi handlade frukost och fredagsgott (chips, ostar, vin och choklad) och bar ”hem”.’

Tillbaka uppe i stan gjorde vi ett besök på en inredningsaffär där vi köpte ett par små presenter – en till oss själva – och såg en utställning. Därefter tog vi en härligt kall öl och nötter på Stadshotellets uteservering medan vi skrev ett vykort.

 

Vi promenerade runt i det soliga Nora. Jag hade bara t-shirt på mig!


Middag åt vi hos Karlssons, tidigare värdshuset.
Det var väl sisådär kyckling. Kaffe intog vi hemma på Rådstugugatan. Vi goffade, slöglodde lite på TV, mobilsurfade, drack vin och läste i soffan. Ungefär som hemma på Main Street, fast då sitter vi i var sin fåtölj.

∼ ♦ ∼

Lördagen den 22 april

Selfie nyvaken lördagsmorgon

Nyvaken på lördagsmorgonen.

Natten var bra och sömnen god. Jag vaknade inte förrän 6.30. Efter en kort uppevistelse gick jag och la mig igen.

Frukost åt vi vid 8.30. Jag fixade – utan att spilla! Så försökte vi planera dagen. Festivalsaktiviteterna började inte förrän klockan 13 och vi ville hinna med en del shopping och annat innan dess. Och det gjorde vi. Hann med alltså, nästan allt vi ville göra. Tack vare god planering hann vi besöka flera antikaffärer, bland annat Blå skåpet, Marias Chokladmakeri, ostaffären (igen!) och Nora diversehandel. Nej, jag köpte ingen bok, jag köpte… Strindberg. Förutom ost och choklad, dårå…


Vidare hann vi fika och avnjuta var sin Maria Lang-bakelse
och var sin hallongrotta på Café Slottspigorna. Detta kafé styrdes av en östgöte. Det borgade för kvalitet på bakverken.

På stadshotellet bänkade vi oss och fick intressanta föreläsningar och diskussioner under eftermiddagen. Temana berörde Maria Lang-biografier, pusseldeckare, trender i deckare och en bokcirkel om Maria Langs debutdeckare Mördaren ljuger inte ensam. Mina favoritförfattare omgav mig och jag var helt starstruck.

Note to self: köp Kerstin Bergmans två senaste om Iris Bure, läs mer av Katarina Bivald (som var väldigt bra på att prata och rolig) och kolla in Kristina Appelqvists nya serie. Kanske intervjua Karl Berglund för jobbets räkning?

Efter föreläsningarna tog vi en promenad i Nora, fotade av frågor i frågesporten och tog en öl hos Karlssons.


Middag intog vi på Stadshotellet.
Jag tog en Skåne till förrätten och båda drack öl till våra halloumiburgare. Kaffe och choklad avnjöts på Rådstugugatan så mycket att det inte fanns plats i magarna för ost och kex… Men vi klurade ut frågorna i frågesporten – utom den enda som vi hade glömt att fota av.

∼ ♦ ∼

Söndagen den 23 april

Nej, vi orkade inte äta upp allt gott vi hade köpt. Ostarna, till exempel förblev orörda och fick följa med till Uppsala, likaså en vinflaska och ölen jag köpte. Vi gör ofta så att vi köper för mycket – och sen får det ligga. Eller också äter vi för mycket. Balansgången är svår.

Vi satte larmet på 7.30, för innan vi lämnade vår tillfälliga bostad skulle den städas. Dagens föreläsningar började redan klockan 10. Men vi kan vara effektiva när vi sätter den sidan till. Eller mest Anna förstås. Jag fixade frukost, diskade och torkade disk, bar ut grejor till bilen i omgångar och slängde sopor. Anna städade.

Innan vi bänkade oss på stadshotellet tog vi den sista frågan i tipspromenaden. Det var tur att vi inte struntade i det, för en av oss vann andra pris – två böcker. Det var inte jag.

Dagens föreläsningar handlade bland annat om småstadsidyller i deckare. Vi tävlade i deckarmelodikryss och hade alla rätt. Anna tvingade mig att gå fram tillsammans med övriga rättgissare för en utslagsfråga. Den fejlade jag förstås, trots att jag mycket väl kunde den. Men Anna fick också gå fram senare för hon vann pris på tipspromenaden!!!

I fredags kastade jag vatten inne på Café da Capo. På söndagen åt vi bara räkmacka och kaka där. Jag spillde inte. Men… jag startade en musikvideo under en av  föreläsningarna. Jag är en riktig miss.

 

När vi lämnade Nora regnade det. Jag körde fel så vi fick vända på en bensinmack i Örebro. Middag åt vi på en vägrestaurang i Örsundsbrotrakten.

Kyckling och pommes på en vägkrog nära Örsundsbro

Kyckling och pommes blev söndagsmiddag på en vägkrog.

∼ ♦ ∼

Det var intensiva och roliga dagar. Jag har varit totalt starstruck eftersom jag träffade flera av mina favoritförfattare IRL. På lördagen satt Kristina Appelqvist bakom mig, på söndagen Anna Jansson sin fantastiska liljekonvaljeklänning. Bara det…

Detta är nåt jag gärna gör igen. Och självklart ska jag återvända till Skoga… jag menar Nora!

Övriga reflektioner: svenska deckarförfattare vill inte att man använder ordet karaktärer, man ska använda personer. Själva såg vi en del… karaktärer på festivalen. Utmärkt ordnat, Svenska Deckarakademin! Och tack Nora för finvädret!

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Mat, Personligt, Sociala medier, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Deckarfestivalen i Nora 21 – 23 april 2023: Kul, nördigt och lärorikt – inte bara om Maria Lang

 1. Mösstanten skriver:

  Det måste ha varit en fin helg. Roligt att träffa författare som ni brukar läsa. Och så intressant det måste vara att lyssna på Carina Burman. Nora verkar vara en fin liten stad också, och så är det ju Maria Langs Skoga.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det var en jättefin helg. Det är nog jag som mest har läst författarna som var där, men jag vet att Anna har börjat på den senaste av Ninni Schulman – och Ninni var ju i Nora. 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.