Själsfränden


Ett inlägg om den tionde delen i Emma Sköld-serien.Sofie Sarenbrants bok SjälsfrändenSen starten har jag följt Sofie Sarenbrants böcker om polisen Emma SköldI år kom den tionde delen ut. Jag beställde Själsfränden från Bokus som tog sin lilla tid på sig (typ tre veckor) att leverera paketet med den boken och ytterligare tre. Efter att ha läst ut ett par böcker som jag hade fått tidigare kastade jag mig över denna.

Boken inleds med en fruktansvärd scen: en kvinna balanserar på räcket till Västerbron i Stockholm. I famnen håller hon ett spädbarn. Det går givetvis som det går och Emma Sköld och hennes kollegor får utreda fallet. Vem är kvinnan och varför ville hon ta livet av både sig själv och barnet? Utöver detta är två rymmare på jakt efter Emma. Emma har satt dit två män som sen dess har ruvat på hämnd. Nu har de rymt från fängelse och de har minst en tjallare som ska leda dem till Emma. Det värsta är att tjallaren tycks finnas i Emmas närmaste krets.

Den här deckaren är riktigt spännande och otäck redan från början. De parallella berättelserna hackar i varandra, för de handlar båda om barn och mord. Även självmord är så klart ett tema. Vem är så desperat att den vill ta livet av sig trots att den har ett litet barn? Mästerligt lotsar författaren läsaren genom snåriga händelser, en sektliknande verksamhet och taskiga förhållanden. Motiven kan synas många, men när det handlar om människor är det ofta passion och andra starka känslor som styr dem. Det kan bli lite tjatigt kring den ansträngda relationen mellan Emma och hennes syster Josefin. Men å andra sidan kan jag tänka mig att systerskap inte enbart är en nära relation utan att den också kan inrymma avundsjuka, konkurrens och mindervärdeskomplex. Fast jag vet faktiskt inte – jag har ingen syster.

Toffelomdömet om boken blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i x-serien:

  1. Vila i frid
  2. Andra andningen
  3. Visning pågår
  4. Avdelning 73
  5. Tiggaren
  6. Syndabocken
  7. Skamvrån
  8. Mytomanen
  9. Skyddsängeln
  10. Själsfränden (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.