Tiggaren


Ett inlägg om en bok.


 

Sofie SarenbrantTiggaren har på senare tid blivit en av mina favoriter bland svenska deckarförfattare. Hon skriver inte några djupdjupa böcker, men otroligt spännande deckare i bladvändarstil. Hennes senaste bok, Tiggaren, kom nyligen ut. Alldeles nyss har jag läst sista sidan och slagit ihop pärmarna.

Boken inleds med en skrämmande scen, som tagen ur Börjlinds Springfloden. Men här är det Sarenbrant som har ihjäl en rumänsk tiggare och låter en annan tiggare vara vittne. Därefter hoppar handlingen vidare till minnesstunden för den mördade polisen Emma Sköld. Hennes pappa Evert, numera pensionerad polis, tycks nedbruten av sorg. Fast vänta bara. Inget är som läsaren tror. Seriemorden på tiggare i Stockholm hänger faktiskt ihop med mordet på Emma. Och snart har de skyldiga Evert och nån mer i hasorna.

På sina ställen tycker jag att boken hafsar förbi personer och händelser. Jag skulle till exempel vilja veta lite mer om Emmas mamma och hur hon tänker och känner. Slutet är lite för känslosamt för att vara helt trovärdigt. Och varför blir inte de närmast sörjande helt galna när sanningen uppdagas? Oavsett detta är det här en riktigt bra bok. Jag gillar Sofie Sarenbrants rappa stil och korta kapitel, för det gör det möjligt för mig att läsa en snutt även vid mycket korta tillfällen som yppar sig under en dag. Språket har ett flyt som jag tycker om och några språkliga konstigheter eller dåliga formuleringar hittar jag inte alls. Dessutom är omslaget väldigt snyggt till boken och vad jag förstår har författarens pappa fotat blommorna på det.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tiggaren

 1. etuna1 skriver:

  Jag letade efter något att läsa på Pocketshopen på tågstationen idag….tyvärr fanns inte denna som pocket (vilket ju inte är så konstigt då den ju är ny) och de andra böckerna av Sofie Sarenbrant som de hade jag visst läst….så det blev en bok av Tove Alsterdal istället. Jag får spara Sarenbrant till ett annat tillfälle.
  Trots en lång tågresa blev det dock inte så mycket läst idag. Sambon virkade (och hjälpte dessutom tanter med väskor) och jag satt och halvsov.
  P.S. Min sista bok på Färöarna; The quality of silence (vet inte om den finns på svenska) var inte speciellt bra. Personerna i boken (framför allt en döv flicka) skildrades i och för sig bra men storyn kändes lite töntig….lite som en actionfilm från 80-talet.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Nä, Tiggaren är ju alldeles nyutkommen, så den finns ju ännu inte i pocket – men kommer snart, hoppas jag. Tove Alsterdal har jag också upptäckt och nu står en oläst bok av henne som jag hittade på loppis för en guldpeng för ett tag sen.

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.