Avdelning 73


Ett inlägg om en bok.


 

Sofie SarenbrantsAvdelning 73 böcker upptäckte jag för tre år sen. Mitt första intryck var väl typ godkänd men inte mer när jag läste den första boken om polisen Emma Sköld, Vila i frid. Jag hängde upp mig på en del språkliga konstigheter, men även på dåligt uppföljda villospår. Alla förtjänar en andra chans – även etablerade deckarförfattare – och när jag läste den andra boken i serien,  Andra andningen och den tredje, Visning pågårblev det full pott för författaren, enligt min mening. Igår läste jag ut den fjärde boken, Avdelning 73. Det var liksom dags att göra det eftersom den femte boken i serien är alldeles nyutkommen…

Emma Sköld vaknar i en sjukhussäng utan att veta var hon befinner sig och hur hon hamnat där. Det sista hon minns är en ridtur. Den ridturen tog hon fem månader tidigare… Familjen blir förstås överlycklig när Emma återvänder till de levandes tillvaro efter nästan ett halvår i koma. Hennes sambo Kristoffer har tagit hjälp av en ex-flickvän med sin och Emmas lilla dotter, spädbarnet Ines. Fast det har han förstås inte berättat för nån. Emma minns inget av olyckan, men efterhand får hon minnesflashar. Självklart uppstår frågan om det verkligen var en olycka (annars blir det ju ingen deckare?!). Och om inte, är hon säker på avdelning 73..?

Det här är en deckare i sjukhusmiljö. Emma befinner sig i sjuksängen genom hela boken. Hennes förtvivlan när kraften inte finns där eller orken är otroligt bra skildrade. Att ligga hjälplös med slangar i kroppen och inte kunna… Ja, jag ska naturligtvis inte avslöja vad som händer i boken. Men just skildringen av maktlösheten och utsattheten hos Emma är en av den här bokens styrkor.

Jag tycker att boken börjar väldigt starkt, vilket gör att jag slukar den. De korta kapitlen gör boken möjlig att läsa även korta stunder, nämligen. Men sen kommer cirka 100 sidor när jag – eller författaren? – tappar tråden. Det handlar om så mycket annat, på nåt sätt. (Att säga att boken är en fristående del i serien är inte OK, tycker jag. Böckerna måste läsas i tur och ordning för att en ska kunna följa med i skeendena.) Mot slutet av boken blir det förstås spännande igen, eftersom jag ju vill veta hur det går. Samtidigt känner jag att det som leder fram till slutet och själva slutet känns aningen ihoprafsade.

Toffelomdömet den här gången blir högt. Det är en riktigt spännande bok, men ingen fullpoängare. Jag tror att Sofie Sarenbrant kan bättre.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort. Ibland är det så spännande också, även om spänningen är fiktiv.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Avdelning 73

 1. SoP skriver:

  Vila i frid har jag missat tror jag. Jag började med Andra andningen.

  Gilla

 2. imsevimse skriver:

  Inte världens bästa deckare, men läsvärd är den.

  Gilla

 3. Mona skriver:

  Jag tyckte också att slutet blev lite konstigt.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det känns som om slutet blev lite snabbt ihopskrivet. Men… jag vill lik förbaskat läsa Tiggaren, nästa del i serien. Den kom ut alldeles nyligen.

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.