Portugisiskt vin till italiensk mat: GW:s röda 2019 och lasagne


Ett inlägg om en blandning av portugisiskt och italienskt.


GWs röda

Kraftfull doft, men lite besk eftersmak.

Den som läser mina vininlägg vet att jag nästan enbart köper italienska viner. I år har jag bestämt mig för att vidga vyerna lite. Vännen Nillan tipsade mig om GW:s röda 2019. På etiketten syns svenske Leffe, men vinet är alltså producerat i Tejo, Portugal.

GW:s röda kostar lika mycket som hans bubbel, det vill säga 109 kronor, men är inte nån beställningsvara. Förvånande nog har vinet skruvkork och såna viner köper jag inte heller så ofta. Nåja, vidga vyerna, var det…

Vinets alkoholhalt ligger på 13 procent, sockerhalten på sju gram per liter. Vinet är mer än medelfylligt och har hög fruktsyra. Det är gjort på tre druvor: aragonez, castelão och cabernet sauvignon. De två första kände jag inte till alls. Trodde jag. Aragonez kallas även i Spanien för tempranillo och det är en druva jag tidigare i livet har uppskattat mycket i viner. Druvan ger fylliga viner. Castelão är också känd som periquita och den känner jag förstås till. Denna blåa druva är kanske Portugals vanligaste druva och ger en ganska fruktig smak.

Systembolaget rekommenderar vinet till lamm, nöt och grönsaker. Jag serverade det till en lasagne som jag svängt ihop (med hjälp av Knorr) på kycklingfärs. I en skål bredvid bjöd jag tomater, gurka och svarta oliver i olivolja, rödvinsvinäger och italiensk salladskrydda.

Lasagne med GWs röda

Italiensk middagsmat med portugisiskt vin till.


Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, plommon, viol och örter. […] Fruktig doft med inslag av mörka körsbär, blåbär, svarta vinbär och viol.

Doften var fyllig, bärig och violig. Jag tyckte att doften var kraftfull. Tyvärr var det nånting som inte gick ihop vad gäller mat och vin. Det var troligen grönsakerna som inte var i färskaste laget. Vinet fick en lite besk eftersmak, tyckte jag. Med lasagnen fungerade vinet bra och hjälpte till att runda av smaken. I afton ska vi testa vinet till ostar av olika sorter.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.