GW:s bubbel och Helgens goda – en kanonstart på helgen


Ett inlägg om ett bubbel och Helgens goda.


 

GWs bubbel

GWs bubbel öppnades och avnjöts som kanonstart på helgen.

Min sista lediga fredag där jag bara får vara på ett tag… Hur firar man av den? Jo, man gör en kanonstart på helgen. Till nyårsafton hade jag i god tid inhandlat en flaska av GW:s bubbel, en beställningsvara på Systembolaget. Men nyårsafton förde med sig sorg och vi kunde inte förmå oss att öppna flaskan och”fira”. Vi bestämde oss i stället för att spara den tills ett bättre tillfälle dök upp. Det gjorde det igår. Och då hade vi till bubblet också inhandlat var sin kasse Helgens goda från Korgtassen.

GW:s bubbel kostar 109 kronor. Fem vardagar senare fanns bubblet för avhämtning på närmaste bolag. Den som ska dricka det bör alltså ha en viss framförhållning.

Det här mousserande vinet är gjort på chardonnay, som är en av de vanligaste champagnedruvorna. Blanc de Blancs har bubblet som tillägg i sitt namn. Det är en term som används i Champagne för att berätta att vinet är gjort på en av de bästa druvsorterna i området. Vinet är torrt och har en doft av mogen citron och höstmogna äpplen samt en hint av smörstekt brioche. GW själv säger att bubblet passar lika bra som välkomstdrink som till snacks, det vill säga kanapéer och ostbågar, förtydligar han.

Vinguiden rekommenderar vinet till festliga tillfällen eller till nötig chark och salta ostar. Syran är frisk och gör bubblet perfekt till ugnsgratinerade havskräftor eller vit fisk med tillbehör såsom Beurre blanc och friterad hasselbackspotatis.

Vinet har en alkoholhalt på 12 procent. Så här skriver Mousserande.se om vinets doft och smak:

”Diskret fruktig doft med lätt inslag citrus, päron, honungsmelon och gula äpplen.⁠ […]⠀
Frisk och fräsch med smak av mandarin, apelsin och lime, grapefrukt, citrusskal, vita blommor, persika, honungsmelon och päron.⁠⠀

Det som slog oss båda med vinet var dess gula färg. Det var riktigt fint att skåla med under tiden vi gratinerade hummern, men det passade också hur bra som helst till skaldjuren och soppan i Helgens goda. Kassen, även den beställningsvara, hämtade jag på Korgtassen. Den kostade 189 kronor per skalle. Inuti fanns hummer, bouillabaisse (mycket matig), havskräftor, vitlöksräkor, aioli och bröd.


Bubblet smakade alldeles utmärkt till samtliga rätter.
Det var syrligt och friskt till de salta skaldjuren. En liten touch av citrus och päron noterade jag i bubbelsmaken.

Hummern med sin ost var ljuvlig och krämig och passade utmärkt till bubblet liksom de avslutande vitlöksräkorna. Havskräftorna var delade i halvor och ganska små. Det var perfekt eftersom bouillabaissen, som vi åt efter hummern och före kräftorna, var väldigt matig och mättande. Jag hade nästan kunnat tänka mig ett glas till när flaskan var tom.

På eget bevåg avslutade vi med kaffe och choklad (från Cadbury, för min del) i Salen. Sen var vi mätta och nöjda – och bara lite illamående av allt gott.

Såväl bubbel som delikatesskasse var väl värda det de kostade. Vi tyckte att vi fick mycket för pengarna.

Toffelomdömet om GW:s bubbel blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till GW:s bubbel och Helgens goda – en kanonstart på helgen

  1. Baronezzan skriver:

    Det lät ju fantastiskt!

    Gilla

  2. annettejuhlin skriver:

    Så gott det ser ut och låter när du beskriver det! Jag gillar överraskande nog etiketten också.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.