Ett vitt vin: R Riesling Organic 2021


Ett inlägg om ett tyskt vitt vin.R Riesling Organic 2021

Piggt, friskt och ungdomligt.

Till skaldjur som är tillagade med hetta funkar rött vin, men inte till kokt fisk. Vi hade köpte helgkassarKorgtassen med räksoppa och ångad långa. Ett vitt vin var nödvändigt. Det vin som Korgtassen rekommenderade fanns emellertid endast att köpa på ett Systembolag i norra Sverige. Dit åkte vi inte för att handla. Systembolaget i Kvarnen erbjöd ett rieslingvin av samma producent. Jag köpte en flaska R Riesling Organic 2021.

Druvan är alltså riesling och vinet är tyskt, från Pfalz. Just det här vinet är mycket torrt, men druvan kan användas även till riktigt söta viner. Det är ett lätt vin med hög fruktsyra.


Vinets alkoholhalt ligger på 12,5 procent,
sockerhalten är 0,5 gram per 100 milliliter. Vinet har skruvkork. På prislappen står endast 99 kronor.

Systembolaget rekommenderar vinet till vegetariska rätter, fisk och skaljdur. Det ska serveras kallt. Jag gillar när vita viner är knastrande torra och iskalla, så flaskan låg på kylning hela eftermiddagen.

Så här kan en läsa om vinets doft och smak på Systembolagets webbplats:

”Fruktig doft med inslag av päron, honung, gröna äpplen och lime. […] Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, gröna äpplen, örter och limeskal.

Vinet var sannerligen ungdomligt och piggt! Citrus noterade jag i såväl doft som smak, men även gröna äpplen. Honung var tydlig i doft också. Vinet kändes väldigt friskt. Det passade utmärkt till räksoppan som smakade både gräddigt och hade lite hetta samt till fisken som inte hade så mycket smak. Tillbehören till fisken, bland annat picklad fänkål och råkost av äpplen och gurka, fungerade perfekt till såväl mat som dryck. Allt var verkligen gott, såväl mat som dryck.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.