Ett rödvin från Sicilien: Carusu 2019


Ett inlägg om ett kraftigt rödvin från Etnas trakter.Carusu 2019

Ett kraftigt vin från Sicilien.

Rödvinsdrickande har jag legat hyfsat lågt med ett tag, men på lördagskvällen var det dags. Ur vinskåpet tog jag ett kraftpacket från Etnatrakterna på Sicilien, Carusu 2019. Vinet luftades och serverades till ostbricka här. 

Det här vinet är gjort på druvorna nerello mascalese och nerello cappuccio. Dessa druvor har odlats på nordvästra sidan av Etna. Vinets namn, carusu, betyder pojke på siciliansk dialekt. Vinstockarna som druvorna kommer ifrån är inte lika unga som namnet kan få en att tro, utan över 100 år.

Vinets alkoholhalt ligger på 14,5 procent. Prislappen sa 161 kronor. Vinet ingår inte i sedvanligt sortiment utan tillfälligt.

Systembolaget rekommenderar vinet till rätter av lamm- och nötkött. På vår ostbricka fanns lagrade hårdostar och ett par mögelostar samt Fästmöns äpple- och ingefärsmarmelad.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Kryddig, nyanserad, något utvecklad doft med inslag av fat, torkade körsbär, nougat, mogna jordgubbar, nypon, bergamott, kryddnejlika och rökig mineral. […] Kryddig, nyanserad, något utvecklad smak med inslag av fat, torkade körsbär, nötter, mogna jordgubbar, nypon, bergamott, kryddnejlika och rökig mineral.

Vinet hade en vacker färg, åt tegel. Det var kraftfullt, men ändå inte alltför fylligt, om än strävt. Det doftade och smakade kryddigt och lite rökigt. I smaken noterade jag också röda bär och fruktsyran var hög. Kanske hade vinet passat bra till en mustig gryta, men till smakrika ostar fungerade det utmärkt.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.