Ett rödvin: P. Lex Reserva Sexto Sentido 2019


Ett inlägg om ett rött portugisiskt vin.P Lex Reserva Sexto Sentido 2019

Ett höjdarvin från Portugal.

För ett tag sen hade Fästmön botaniserat bland vinerna på Systembolaget och kom hem med en flaska från Petter Alexis kollektion. Vi uppskattar mycket hans prosecco, men nu hade hon hittat P. Lex Reserva Sexto Sentido 2019, ett rödvin med sitt ursprung i Portugal. 

Vinet kommer från Alentejo, en region i södra Portugal. Det är gjort på tre druvor, trincadeira, aragonêz och alicante bouschet. I den här regionen tillhör dessa blå druvsorter de vanligaste.

Av Systembolaget anges vinet som ganska fylligt och strävt samt med hög fruktsyra. Det rekommenderas till rätter av lamm- eller nötkött. Vi drack det till kycklinglasagne och smakrika ostar. Den sista skvätten tog vi en kväll till cheddarostbågar och parmesandito.

Alkoholhalten ligger på 14 procent, medan sockerhalten 0,6 gram per 100 milliliter. En flaska kostar 109 kronor.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Kryddig doft med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, kanel, plommon, choklad och vanilj. […] Kryddig smak med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, vanilj, kryddnejlika, plommon och choklad.

Jag gillade det här vinet direkt. Det passade utmärkt till lasagnen, som var salt av svarta oliver. Vinet är väldigt fylligt och strävt, med en fin eftersmak. Det är kryddigt i både smak och doft och bär samt choklad är tydliga i smaken.

Toffelomdömet blir det högsta. Det här är ett riktigt höjdarvin.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.