Ett med bubblor, ett rött kraftpaket: P. Lex Prosecco Brut och Campolieti Ripasso 2016


Ett inlägg om två helt olika viner.


 

P Lex Prosecco Brut

Ungdomligt bubblig prosecco.

Vid trerättersmiddagen i fredags bestod huvudrätten av lax. Vi hade sen ett par veckor haft ett prosecco på kylning. Nu passade det bra att öppna flaskan med P. Lex Prosecco Brut som Anna hade köpt.

Italienska bubbelviner är inte alls dåliga. Jag tycker faktiskt att de är pigga uppstickare och bra alternativ till både champagne och annat mousserande. Den här proseccon kostar 109 kronor.

Jag vet inte på vilken druva proseccon är tillverkad, men vinet är gjort enligt autoclavemetoden (tankmetoden). Den innebär att alkoholjäsningen, som ger kolsyran, sker i en trycktank. Sen får vinet vila i tanken tillsammans med sin jästfällning. När vinet är färdigt filtreras det och får sin söthetsgrad justerad. Slutligen buteljeras det under tryck vid låg temperatur.

Vinet är ganska torrt och har en hög fruktsyra. Alkoholhalten ligger på elva procent och sockerhalten är sju gram per liter. Systembolaget rekommenderar vinet till fisk och skaldjur eller som sällskapsdryck. Vi drack det till röror och oliver med mycket vitlök till förrätt samt lax, kokt potatis och hollandaisesås till huvudrätt.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om proseccons smak och doft:

”Fruktig smak med inslag av päron, persika och citrus. […] Ungdomlig, fruktig doft med inslag av äpplen, persika, päron och citrus.

Den här proseccon funkade inte så bra till de grekiska vitlöksstinna rörorna och oliverna (den blev besk), men till laxen var den ljuvlig. Den är sannerligen ungdomlig och bubblig i smaken och päron och citrus var extra noterbara i smak och doft tycker jag.

Toffelomdömet blir högt. Kanske blir det högsta och vi dricker det enbart till fisk eller skaldjur.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

Campolieti Ripasso 2016

Ett kraftpaket!

Lite senare på lördagskvällen blev vi sugna på ostar. Vi mumsade också fetaoströra och oliver från fredagen – samt kex, förstås. Anna hade köpt en flaska Campolieti Ripasso 2016 tidigare. Den blev det givna valet till lördagsostarna. Systembolaget rekommenderar annars vinet till fläsk, nöt och lamm. Flaskan kostar 115 kronor.

Ripassoviner är ofta säkra viner. Det här vinet var klassat som fylligt och strävt, vilket stämde. Det hade stått på uppvärmning under tillagningen av Chicken Korma, så det var perfekt tempererat enligt min smak när det serverades. Dess alkoholhalt ligger på 13,5 procent och sockerhalten på fyra gram per liter.

De tre huvuddruvorna i vinet är corvina, rondinella och molinara. Corvina används som bekant till Amaroneviner och Ripassovinor tillverkas bland annat med hjälp av skalmassa från amarone- eller reciotoproduktion.

Så här skriver Systembolaget vinets smak och doft:

”Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, russin, choklad, kaffe, kanel och vanilj. […] Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, russin, choklad, tobak och kaffe.

Jag tyckte att det här vinet var riktigt kraftfullt och smakrikt. Det var kryddigt och fylligt och hade tydlig smak och av choklad och kaffe. I doften noterade jag även lite tobak. Till ostarna fungerade vinet perfekt. Kort sagt, det här är jättegott vin, ett riktigt kraftpaket, och jag dricker det gärna igen.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.