Ett zinfandelvin: It’s a Zin 2019


Ett inlägg om ett vin med frågetecken.


 

Vinflaska i guld med frågetecken på Its a Zin

Syndfullt gott? Nja…

Vissa köper viner efter flaskans utseende, andra efter vinets namn. Zinfandelvinet It’s a Zin 2019 har onekligen både en annorlunda flaska – guldig med ett stort frågetecken på – och ett ovanligt namn. Jag var tveksam, men hade läst några bra recensioner av vinet. Därför följde det med hem från Systembolaget i lördags. Igår på söndagen luftade jag vinet länge innan jag serverade det till fyra sorters smakrika ostar.

En flaska It’s a Zin kostar 119 kronor. Det är mer än medelfylligt och har en relativt hög fruktsyra samt är strävt. Alkoholhalten ligger på 14 procent, sockerhalten på 1,2 gram per 100 ml.

Druvan vinet är gjort på är alltså zinfandel. Det är en blå kalifornisk blå druva. I Italien heter druvan primitivo. Druvan ger mörka, blåröda viner. Varför detta italienska vin anspelar på det kaliforniska namnet av druvan fattar jag inte riktigt.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

Fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, kryddnejlika, plommon, choklad och vanilj. […] Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, peppar, plommon, mynta och vanilj.

Systembolaget rekommenderar vinet till lamm och nöt. Och kanske har de för en gångs skull rätt. Det funkade inte riktigt bra till de smakrika ostarna. Jag tyckte att det smakade otroligt sött, på gränsen till jolmigt. Definitivt inte syndfullt gott. Vacker färg, hyfsad doft, men smaken… Nej, definitivt inte till ostar – och kanske inte heller till mat utan mer till prat.

Toffelomdömet blir lågt.

Rosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ett zinfandelvin: It’s a Zin 2019

  1. Zinfandel är så gott, aldrig druckit ett jag inte tycker om. Kram!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.