Ett rött italienskt: Ca’ Vendri Valpolicella Ripasso 2017


Ett inlägg om ett ripasso.


 

Ca' Vendri Valpolicella Ripasso 2017

Prisvärt och både bärigt och kryddigt.

Med höstens intåg blir det plötsligt helt OK med rödvin igen. Nu dricker jag ändå rött vin under sommaren, men det blir mest enstaka glas och egentligen mer öl. För ett par veckor sen botaniserade jag bland rödvinerna på Systembolaget i Kvarnen och kom hem med fyra flaskor. Ett par av dessa hade jag provat tidigare, ett par var nya för mig. Igår luftade jag snabbt ett ripassovin, Ca’ Vendri Valpolicella Ripasso 2017, eftersom den vinskvätt vi hade i vår redan öppnade flaska var blott en droppe i havet. Det blev var sitt halvt glas av det nya vinet och det var tillräckligt till de ostbitar Fästmön hade lagt upp åt oss. Måndagsfest, på min ära! Systembolaget rekommenderar detta fylliga vin till kraftiga kötträtter av lamm och nöt.

När jag köpte det här vinet kostade det 99 kronor. Idag noterar jag att priset är höjt med en tia till 109 kronor. Alkoholhalten ligger på 13,5 procent och sockerhalten på fem gram per liter.

Vinet är gjort på tre druvor: Corvina veronese, corvinone och rondinella. Corvina veronese – eller bara corvina – är en blå druva som används för Ripassoviner och för Amaroneviner, bland annat. Corvinonedruvan är röd och en druva man ofta blandar med i italienska viner. Rondinellan är en blå druva och fungerar också som en blanddruva.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med inslag av körsbär, salvia, kanel och mogna jordgubbar. […] Kryddig doft med inslag av körsbär, oregano, kanel och mogna jordgubbar.

Jag kände tydligt jordgubbarna i såväl doft som smak. Det var nåt väldigt bärigt med det här vinet samtidigt som det var fylligt och kryddigt. Detta gav en intressant smakupplevelse, så det kan mycket väl hända att jag tar ytterligare ett glas i kväll för att konfirmera omdömet nedan. Prisvärt är vinet, oavsett om det kostar 99 kronor eller 109.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.