Italienskt bubbel: Prosecco Pizzolato


Ett inlägg om ett bubbligt prosecco.


 

Prosecco Pizzolato

Italienskt friskt bubbel.

Favoritbubblet tycks vara slutsålt för tillfället på närmaste Systembolaget. Det blev till att välja nåt annat bubbligt till skaldjuren i fredags. Jag fastnade för Prosecco Pizzolato, ett prosecco för endast 95 kronor.

Enligt Systembolaget passar vinet till lättare rätter av fisk och skaldjur och som sällskapsdryck. Det sistnämnde brukar få mig att höra varningsklockor, men inte denna gång. Vi åt räkor och havskräftor till och det gick hur bra som helst.

Det här vinet är gjort i Venetien, Italien, på en druva som heter glera. Lustigt nog kallades glera för prosecco fram till 2009. Nåt mer vet jag just inte om den annat än att den används för mousserande viner.

Alkoholhalten ligger på elva procent och sockerhalten nio gram per liter. Vinet är inte sött, men har en hög fruktsyra.

Så här står att läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon och mandarin. […] Ungdomlig, fruktig doft med inslag av gröna äpplen, päron och citrus.

Såväl doft som smak var fräsch och fruktig. Päron noterade jag tydligt både i doft och smak. Vinet var fruktigt och bubbligt och bröt av fint mot de salta skaldjuren. Nånting saknade jag emellertid hos det, men jag vet inte exakt vad.

Toffelomdömet blir ändå högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.