Onsdagen den 22 maj 2024: Böcker, böcker, böcker (och lite byggnader och jobb)


OBS! Anonyma kommentarer publiceras inte – se Reglerna!

Så här gör du när du kommenterar:

  • Skriv din kommentar som vanligt i kommentarsfältet.
  • Snegla åt vänster. Tre ikoner syns – WordPress, Facebook och ett brev.
  • Klicka på brevet (om du inte har WordPress-konto förstås eller vill använda Facebook) och fyll i dina uppgifter.
  • Klicka sen på Svara.
  • Ingen mejladress syns utåt, bara inåt så att jag kan verifiera.

 



Kära dagbok…

Igår kväll var det ju avtackning med AW för och med en arbetskamrat som jobbat länge på avdelningen. Men även om jag kom hem senare än vanligt ville jag läsa ut boken jag fått för recension. Jag hann inte på lunchen igår och jag hade typ 20 – 30 sidor kvar, bara. Dessa läste jag medan jag lät min maskin som ser ut som en robotdammsugare massera mina fötter. Bokbytet gick från en gesäll i 1700-talets Småland till en nutida polis i Köpenhamn. Ja, jag valde medvetet kontrasterande böcker! Och båda böckerna har jag fått – Gesällen för recension, Sju kvadrat med lås i födelsedagspresent av vännen FEM.

Böckerna Gesällen och Sju kvadrat med lås

Bokbyte från en gesäll i 1700-talets Småland till en polis i nutida Köpenhamn.

∼ ♦ ∼

Onsdagsfrukost

Onsdagsfrukost.

I morse mådde jag inte så bra när jag vaknade. Jag gick och la mig vid 22 och var då helt slut efter en dag på jobbet och AW, båda med mycket prat och mycket socialt umgänge. Jätteroligt, men jag blir helt slut av det. Sen hade jag ont i ett ben och var orolig för att det var en ny propp på gång. Det gick över fram på förmiddagen. Magen hann vända ut och in på sig innan jag gick till jobbet, tack och lov. Då hade jag bara ätit min vanliga frukost med fil, bär, flingor etc och två muggar kaffe. Illamåendet höll sig borta – alltid något! – men jag var väldigt yr hela förmiddagen. Jag hoppas att det är biverkningar och att de snart går över. Det är nu sjätte dan jag äter nya medicinen i kombo med halverad dos betablockerare. Jag tycker att hjärtat slår lugnare, men frekvensen ligger fortfarande över 100 för det mesta.

Promenaden till jobbet var skön även idag. Jag hade den tunna skjortan jag köpte i Visby en sommar när Anna och jag kryssade till Gotland och över den min blåa luvatröja. Skjortan är numera stor som en klänning. Jag tycker att det ser slafsigt ut och får lust att stoppa ner den i jeansen. Än har jag inte gjort det.

Blommande kastanj vid Fyrisån

Mäktiga, vackra träd, kastanjer.

På min promenadväg stannade jag för att fota de blommande kastanjerna vid ån. Från det jag var sju år växte jag upp i ett hus med trädgård. Ovanför trädgården fanns en lekpark med kastanjer. Mäktiga vackra träd är det och de har en speciell plats i mitt dåliga hjärta.

Arbetsmässigt försöker jag bidra genom att delta i möten, läsa saker och fixa en del smått. Jag gör inga underverk, jag blir så snabbt trött. Men nu har jag bestämt mig och från och med måndag ska jag ta tag i de skrivjobb jag har liggande. Det är liksom ingen idé att göra nåt förr eftersom det mest är möten i morrn och på fredag ska ju Anna och jag avsluta vår lägenhetsaffär. Eftersom jag då också måste lämna ifrån mig min garageplats på Main Street har jag ordnat boendeparkingstillstånd i området. Idag laddade jag ner en app jag kan tänkas behöva. På fredag är min plan att betala i p-automat för en månads parkering. Jag får stå max tio dar på samma plats, sen måste jag flytta bilen. Det är helt OK. Men hur ska min lilla pärla gilla att stå utomhus..? Idag fick jag svar från akademiförvaltningen och jag ska köa för en ny parkeringsplats i garaget. Utöver detta har jag ordnat ett nytt parkeringstillstånd på jobbet. Det jag hade försvann i flytten. Nu tar jag ytterst sällan bilen till jobbet, men det vet man ju inte hur det blir framöver.

Lunchavbrott blev det som vanligt mitt på dan. Jag åt samma som jag åt igår, fast det var nyinköpt idag. Och mitt sällskap var min nya bok på gång, förstås. Innan dess hade jag grundat med en chokladboll på förmiddagen, en kaka som var kvar efter en dopfest. Klart jag ville rädda den!


Eftermiddagen förlöpte med diverse.
Jag tog en längre fika med några arbetskamrater och vi pratade bland annat om släktforskning, nåt jag tänker ägna mig åt när jag blir pensionär.

När arbetsdagen var slut gick jag hem. Det fanns en leverans av plastdelar till min frys i tidningshållaren och detta fixade jag direkt när jag kom in. Därefter bytte jag jobbryggan mot privata ryggan. Tog en promenad till Korgtassen för att handla nödvändigt och onödvändigt. Idag fanns det fisksoppa och det kunde jag förstås inte motstå. Till det ett halvt glas vitt.

Fisksoppa med mackor Hopptimisten ett glas vitt och Sju kvadrat med lås

Korgtassens fisksoppa kunde jag inte motstå.

∼ ♦ ∼

Eftersom jag inte orkar göra så stora aktiviteter eller resa i sommar har jag nätshoppat fyra böcker på Bokus lagerrensning. Genrerna är synnerligen divergerande, författarna likaså. Dessutom har jag inte läst nånting av de fyra tidigare.


Men än är det bara maj och kväll
och jag jobbar en dryg månad till innan det är semester. Jag ska se på Bäckström på TV4. Det är lagom aktivitet i afton. Jo! Jag har nätshoppat linser också, för de är på väg att ta slut.

∼ ♦ ∼

Avslutningsvis… Igår la jag ut en nytagen bild på grannhuset. Jag tycker att den vita byggnaden är så vacker mot blå himmel. Idag kom ett mejl med en svartvit bild på huset. Uppsala-Ewa skickade den, men det är inte hon som har tagit bilden. Bilden kommer från Digitalt Museum vid Upplandsmuseet. Fotografen Paul Sandberg , även kallad Pålle med skynket, fotade byggnaden 1946. Bilden föreställer Hakonbolaget. Bolaget gick så småningom upp i ICA. Namnet kommer från grundaren Hakon Swenson.

Hakonbolagets hus

Hakonbolagets hus fotat av Pålle med skynket 1946.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, TV, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Onsdagen den 22 maj 2024: Böcker, böcker, böcker (och lite byggnader och jobb)

  1. Som du skriver, AW kan vara trevligt, men man blir trött på så långa dagar med aktiviteter..

    Förstår att det också är jobbigt att få till medicin så det blir bra, håller tummarna att ni får till det så du mår så bra du kan !

    Gilla

    • Tofflan skriver:

      Det är nog mest så att det är sjukdomen som gör mig trött. Och att ställa in medicin är tufft. Nu har det gått ganska bra, men jag måste hela tiden äta nåt när jag tar medicinen och det har jag svårt med (dålig aptit). Lite yr och illamående, dum mage, men jag tror att biverkningarna är på väg att klinga av just idag, fredag. Sen är jag förstås glad att det finns bra mediciner. Men det blir ytterligare sjukhusbesök och konvertering (”omstart” av hjärtat) om några veckor. Det gillar jag däremot inte. 😦

      Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.