En röd 19-åring: La Vecchia Via 2004


Ett inlägg om ett rött vin från Piemonte.La Vecchia Via 2004

Ett gammalt men för mig nytt italienskt rött.

Jag har hittat ett par ”nya” italienska rödviner på närmaste Systembolag. I början av maj fick till exempel La Vecchia Via 2004 följa med hem. Och med nya menar jag viner jag inte har provat. Ett vin som är 19 år gammalt är knappast nytt…

Det här vinet ingår inte i det ordinarie sortimentet. Trots det är det inte nåt dyrt vin – jag betalade 99 spänn för en flaska.

Vinet är från Piemonte och gjort på druvan barbera. Det har en alkoholhalt på 14 procent och en sockerhalt på 0,5 gram per 100 milliliter. Det är klassat som fylligt och strävt och har hög fruktsyra.

Systembolaget rekommenderar att vinet intas till rätter av lamm- eller nötkött. Sånt äter inte jag. Jag drack vinet till smakrika ostar.

Så här står det på Systembolagets webbplats om vinets doft och smak:

”Kryddig, utvecklad doft med inslag av fat, torkade körsbär, lavendel, nötter och hallon. […] Kryddig, utvecklad smak med inslag av fat, torkade körsbär, lavendel, nougat och hallon.

Jorå, nog var vinet både fylligt och strävt. Fruktsyran var hög, men i smaken noterade jag tydligt nougat. Nöt även i doft liksom mörka bär. Vinet var samtidigt syrligt, allt annat än sött och eftersmaken lång och tydlig. Till smakrika och ganska feta ostar var det perfekt.

Toffelomdömet blir högt. Det här är ett vin jag gärna köper igen, men det kan vara svårt att få tag i.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.