Dubbelexponering


Ett inlägg om första delen i Östgötamorden-serien.


 

Sebastian Avindells bok Dubbelexponering

Extra glad blir jag när jag upptäcker lokala författare. Med lokala författare menar jag författare från antingen mina hemtrakter där jag är född eller där jag bor sen över 40 år tillbaka. Jag minns inte vem det var, men nån tipsade mig om Sebastian Avindell från Borensberg, en byhåla mellan Motala och Linköping. Att han sen visade sig vara son till en gammal klasskamrat från grundskolan blev lite extra krydda. Nu har jag läst första delen i hans serie Östgötamorden, Dubbelexponering. Det var en av tre böcker jag nätshoppade till mig själv i födelsedagspresent tack vare Bokus fina födelsedagsrabatt.

Händelserna i den här boken utspelar sig i Linköping. Boken har flera ingångar, men dessa och karaktärerna som skildras hänger givetvis ihop. Mitt i Linköping sker en skjutning med tre offer och en hotellbrand. Poliserna Caspar Ekberg och Liv Larsson arbetar med utredningen. Den visar sig ha kopplingar till såväl offrens yrken inom socialtjänsten som terrorism. Utöver detta är det nån som promenerar i Caspars trädgård om nätterna. När sonens kanin hittas uppspikad blir det uppenbart att det inte var nån fantasi.

Som sagt, flera ingångar gör starten lite rörig, men som driven läsare fattar jag att allt hänger ihop. (På tal om att hänga ihop nämns såväl Varamon som Uppsala… Bara det ger pluspoäng.) Boken är blodig och otäck samtidigt som den har ett djup. Detta gör att den sticker ut i deckarfloran.

Mest grips jag av att polisen Caspar har nåt oerhört skört över sig. Han har varit med om svåra händelser som har påverkat honom starkt, gjort honom extremt känslig. Författaren lyckas oerhört väl med skildringen av just den här karaktären. Övriga karaktärer blir dock ibland en aning platta och lite för typiska.

Bokens slut är så spännande! Jag läste på lunchen och övervägde starkt att ta ut flexledigt för att läsa de sista 40 sidorna (det kunde jag förstås inte). Den här deckaren/polisromanen blev också en psykologisk thriller.

Det som tyvärr skämmer är att det förekommer en del fel – stavfel, korrekturfel och andra fel (som att morfar blir farfar). Det här är nåt en redaktör borde ha noterat och sett till att författaren korrigerat.

Toffelomdömet blir högt. Jag väntar ivrigt på nästa del – och hoppas som vanligt på mord i Motala.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Östgötamorden-serien:

  1. Dubbelexponering (läs texten ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dubbelexponering

  1. Pingback: Dubbelexponering - Bloggfeed

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.