Ett rödvin: Château Morillon 2019


Ett inlägg om ett franskt rödvin gjort på en enda druva.Château Morillon 2019

Ett strävt och fylligt merlotvin.

Ur Fästmöns vinställ togs en flaska rött fram under helgen. Det visade sig vara ett franskt vin och Anna var osäker på när hon köpte det. Kanske köpte hon Château Morillon 2019 efter att vi testat och gillat det på en vinprovning? Who knows. Vi tog var sitt litet glas till några bitar ost och kex i helgen.

Det här vinet är gjort på en enda druva, merlot. Merlot är den vanligaste bordeauxdruvan. Den har sina likheter med cabernet sauvignon, men är mjukare.

Systembolaget klassar vinet som fylligt och strävt med hög fruktsyra. Rekommendationen är att inta vinet till rätter av mörkt kött som lamm, nöt och vilt. Alkoholhalten är 14 procent. Sockerhalten är lägre än 0,3 gram per 100 milliliter. Priset för en flaska är 161 kronor.

Så här kan en läsa om vinets doft och smak på Systembolagets webbplats:

”Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, mörk choklad, ceder, svartpeppar, kardemumma och plommon. […] Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, ceder, kardemumma, plommon, kaffe och vanilj.

Vinet är otroligt strävt och det gör att jag tycker att det passar till feta dessertostar. Det doftar ceder och mörk choklad och nånting mer… Det kan vara kardemumma. En liten touch av mörka bär noterar jag i smaken, liksom choklad och ceder, möjligen kaffe. Smaken dröjer sig kvar.

Det här vinet är väldigt gott. Även om det passar till ostarna kan jag tänka mig att det passar snäppet bättre till kött och grytor.

Jag ger det högsta Toffelomdöme.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.