Nu dör vi


Ett inlägg om den fjärde julklappsboken från 2022.Stina Flodéns bok Nu dör viDen fjärde julklappsboken från 2022 jag läste ut var en bok jag valde själv. Jag fick ett generöst presentkort hos Adlibris av givarna och nätshoppade tre böcker på juldagen. Böckerna kom snabbt. En morgon stod en kasse utanför ytterdörren. Kassen innehöll bland annat Stina Flodéns debutdeckare Nu dör vi, den första boken i en planerad serie om Camilla Stensjö. Uppföljaren kommer ut i mars 2023.

Idyllen i ett villaområde slås i kras när Camilla Stensjös man Mikael skjuts till döds i hemmet. Camilla och barnen gömmer sig i badrummet och överlever. Familjen chockas svårt och Camilla vet inte hur hon ska kunna gå vidare. Polisen ger dessutom upp jakten på mördaren efter några månader. Camilla försöker själv ta reda på vad som har hänt och varför, men så händer nästa grej. Vem var egentligen Mikael?

Jag följde via Instagram författarens kamp för att bli utgiven. Enligt hennes webbplats fick hon flera erbjudanden om utgivning i februari 2021. Då hade hon kämpat länge, fått flera refuseringar, skrivit om. Valet på förlag blev Bokfabriken, ett förlag som jag tycker inte riktigt lever upp till de förväntningar en läsare har på en bok. För ett tag sen läste jag Svart guld, utgiven på samma förlag, och insåg då att en ordenlig redaktörsgenomläsning inte gjorts på den boken. Utöver det hade förlaget misslyckats i sin marknadsföring, visade det sig att inte bara jag tyckte – vi var flera som hade missat utgivningen. Jag tror inte att man riktigt breddar läsekretsen på detta sätt, snarare tvärtom. Men nåja. Bra titlar och bra författare ges ut där och jag hoppas på snar bättring, så att säga.

Den här boken dårå? Ja nåt recensionsexemplar fick jag inte, men jag ville köpa den och läsa den. Och jag fick den ju – i julklapp. Debutböcker brukar innehålla alltför många teman, som om författarna har laddat upp länge med massor av stoff. Så även denna. Men… Stina Flodén är en riktigt flyhänt skribent, märker jag redan från start. Boken är välskriven. Dess korta meningar driver på historien – och ångesten. För själva skrivandet blir det högsta omdöme.

Storyn då? Ja, även om det är väldigt många teman så håller det hela samman. Det är nåt inte ens alla etablerade författare klarar av. Skildringarna av bokens karaktärer känns realistiska och jordnära och har säkert lånat ett och annat av verkliga förebilder. Miljöskildringarna, däremot, är sparsamma. Och inget ont i det! Här är det den mänskliga psykologin som är det viktigaste. Det är det viktigaste i en spänningsroman, tycker jag, så det gillar jag.

Jag sträckläser den här boken. Den är Så Jävla Spännande. Många förvecklingar som författaren skickligt och drivet binder ihop i det oerhört svettiga slutet. Ja, jag svettas. Det är så bra. Så bra. Nu kan jag bara vänta på att det snart ska bli mars så att jag får köpa uppföljaren.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Camilla Stensjö-serien:

  1. Nu dör vi (läs inlägget ovan!)
  2. Släpp mig fri (kommer ut den 29 mars)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.