Svart guld


Ett inlägg om den andra delen i Motala-serien.Lana Brunells och Thomas Bodströms bok Svart guldHelt oväntat dök andra delen i Motala-serien upp i min julklappshög 2022. Boken kom ut i oktober, men jag hade totalt missat den. Det hade även vännen FEM, som varken hört eller sett nåt om boken lokalt. Detta hänger med all säkerhet ihop med att författarna Lana Brunell och Thomas Bodström bytt från ett Linköpingsförlag till Bokfabriken. Bokfabriken lämnar en del att önska ibland när det gäller marknadsföring. Att bredda läsekretsen tycks innebära att man försöker hitta läsare som inte bor i eller från Motala utan gärna Stockholm, kanske. Men… Fästmön hittade Svart guld på Akademibokhandeln och jag hade turen att få den av tomten. Tack!


Det svarta guldet har ingenting med olja att göra i Motala.
Det handlar om kräftor, djur som ju faktiskt är svarta innan de kokas levande och blir röda. Några kräftfiskare upptäcker ett avhugget finger i en av sina kräftburar. Polisen Nina Malm får fallet på sitt bord. Kan det ha nåt att göra med tjuvfiske eller handlar det om nåt större? I Motala frodas kriminaliteten och olika rivialiserande grupper har tagit plats. Utöver detta kämpar Nina med att bli gravid, men sambon Mike har ställt till det och systern Danny, journalist, skapar också problem för Nina. Slutet är mycket spännande och det är där bokens styrka finns.

Det är en inte riktigt lika spännande start den här gången, men ett avhugget finger i en kräftbur är förstås ändå ganska läskigt. Det känns som om det är mer fokus på karaktärernas privatliv och det är lite synd, tycker jag. Jag hade gärna sett fler skumma Motalapersonligheter och lite mer av Motala, faktiskt.

Jag hittar en del missar i boken också, några rent språkliga och några faktamässiga. ”En lokal småtjuv från trakten” är till exempel en ren tautologi. Jag menar varifrån skulle en lokal småtjuv komma om inte från trakten? Bland faktafelen noterar jag åldern på Mikes dotter. Ibland är hon 16, men på ett ställe i boken är hon 15. En duktig redaktör hade inte missat sånt. Samtidigt kan det där med åldern vara dotterns eget ”tänk” – hon utger sig ju för att vara 18 – eller minst 16… Särskrivningar däremot, de är nästan oförlåtliga.

Utöver det är det förstås häftigt att läsa vidare om Motala när stan inramar fiktiv brottslighet. Dessvärre tror jag att mycket av de påhittade brott som sker i boken även sker i verkligheten. Boken beskriver realistiskt påhittade händelser som skulle kunna vara verklighet i en liten ort, tyvärr.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Motala-serien:

  1. Ditt hjärta är mitt
  2. Svart guld (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.