Ett rött, italienskt födelsedagsvin: Barbaresco Prunotto 2019


Ett inlägg om ett födelsedagsvin.Barbaresco Prunotto 2019

Ett födelsedagsvin från Biografmaskinisten.

Av Biografmaskinisten fick jag ett generöst presentkort i födelsedagspresent att handla för hos Systembolaget. Det blev två flaskor rött vin av lite högre klass. En av flaskorna, Barbaresco Prunotto 2019, tog jag fram, luftade och njöt av till en lördagsmiddag. 

Vinet är klassat som mer än medelfylligt och strävt med hög fruktsyra. Det är gjort på druvan nebbiolo i Barbaresco, Piemonte, Italien.

Vinet har lagrats på ekfat. Enligt lag ska ett barbaresco vin lagras i minst två år och inom denna tid minst nio månader på ekfat.

Vinets alkoholhalt ligger på 13,5 procent och sockerhalten på 0,3 gram per 100 milliliter. Priset för en flaska är 249 kronor.

Systembolaget rekommenderar vinet till mörkt kött såsom lamm, nöt eller vilt. Jag drack vinet till kycklingwok samt smakrika ostar.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets doft och smak:

”Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, pinjenötter, hallon, körsbär, nougat, nypon och bergamott. […] Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, hallon, jordgubbar, pinjenötter, rosor, nypon och pomerans.

Systembolagets doft- och smakbeskrivning är nästan som lyrik. Jag gillar kraftiga rödviner som är mycket sträva och har lång eftersmak. Till kycklingwoken kom vinets strävhet till sin rätt. Den höga fruktsyran noterade jag också i smaken. Vinet var inte så kryddigt, men jag noterade röda bär i såväl doft som smak. Eftersmaken var ganska lång. Till ostarna var vinet ännu bättre. Den höga fruktsyran gifte sig utmärkt med de salta ostarna.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.