Ett rött favoritvin: Amicone 2016


Ett inlägg om ett rött, gött och italienskt vin.


 

Amicone 2016

Ett veritabelt, mycket prisvärt kraftpaket.

Ganska ofta nämner jag här på bloggen ett rött, gött och italienskt vin som heter Amicone 2016. Jag har skrivit om vinet på min gamla blogg, men när jag sökte på det där insåg jag att jag inte hade skrivit särskilt utförligt. Detta måste åtgärdas – vinet är mitt favoritvin.

Det här vinet dricker jag ofta till ostar av olika slag, såväl hårdostar som dessertostar. Ostarna har emellertid en sak gemensamt och det är att de är mogna och smakrika. Just till såna ostar tycker jag att detta fylliga vin passar alldeles jävla utmärkt. Systembolaget, däremot, anser att vinet ska drickas till rätter av lamm, nöt eller vilt. Eftersom jag inte äter den typen av kött kan jag inte säga att jag tycker att det stämmer – jag vet helt enkelt inte.

Amicone är gjort på tre druvor: corvina, rondinella och molinara. Corvina är Amaronedruvan nummer ett och kanske är det därför jag gillar det här vinet också. För övrigt gillar jag priset på Amicone mer än på Amarone. En flaska Amicone kostar endast 99 kronor.

Vinet har ganska hög alkoholholhalt, hela 14,5 procent. Även sockerhalten är hög, tio gram per liter.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, russin, mjölkchoklad, peppar och salvia. […] Fruktig doft med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, salvia och choklad.

Jag noterar mörka bär och frukt i såväl doft som smak. Även choklad finns där, framför allt i smaken, liksom nåt kryddigt, kraftfullt. Till ostar är det utmärkt, men, som sagt, hur det är till mörkt kött vet jag inte.

Men… det här vinet är väldigt fylligt och ett veritabelt, mycket prisvärt kraftpaket.

Toffelomdömet kan inte bli annat än det högsta. (Och nu blir jag så sugen på vinet! Eftersom jag inte har nån flaska på lut i vinskåpet får jag vänta till fredag med ett eventuellt inköp.)

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.