Ett rött italienskt vin från Vadstena: Equivoq 2020


Ett inlägg om ett rött från Stöllenstan.Equivoq 2020

Equivoq – ett vin i dammig sammetsflaska.

På semestern botaniserade jag lite i Östergötland bland de viner som fanns på de Systembolag jag besökte. I Stöllestan a k a Vadstena köpte jag bland annat en röd italienare, en flaska klädd i sammet, med det spännande namnet Equivoq 2020. Flaskan hade hunnit bli ganska dammig, som synes på bilden här intill.

På fredagskvällen blev det läge att öppna en flaska och lufta den samt inta till Fästmöns Coq au vin, gjord på kyckling och kalkonbacon. På lördagskvällen drack jag ett glas till ostar av blåmögeltyp och cheddar. Lamm och nöt rekommenderar Systembolaget till vinet.

Vinet är mer än medelfylligt, inte så strävt och har hög fruktsyra. Vinets alkoholhalt är 14 procent, sockerhalten ett gram per 100 milliliter. Det är oklart vilken druva vinet är gjort på. På prislappen står det 139 kronor. Vinet är en ordervara, men kan finnas i butik.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av kaffe, vanilj, mörka bär och mjölkchoklad. […] Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, kaffe, vanilj och mjölkchoklad.

Jag håller verkligen med om att vinet är fruktigt både till doft och smak. Det samma gäller mjölkhchoklad. Kaffe och vanilj noterade jag inte alls, möjligen bär, men röda, inte mörka. Till maten och ostarna passade vinet finfint. Jag tyckte att det var lätt och att det bar upp den lite tunga grytan som ju också hade rödvin i såsen. Till ostarna passade vinets fruktighet utmärkt. Jag saknar mest lite längre eftersmak och kanske något mer fyllighet.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.