Ett presentvin: Zengarello Barolo 2018


Ett inlägg om ett av vinerna jag köpte för presentkortet från arbetskamraterna.


Zengarello Barolo 2018

Ett presentvin som inte var jättedyrt.

Jag har länge velat utforska Barolo-viner mer. Tack vare ett generöst presentkort från mina arbetskamrater när jag fyllde år i april samt även Biografmaskinisten har jag kunnat inhandla några såna flaskor. Först ut att provas var Zengarello Barolo 2018, ett vin jag köpte från arbetskamraterna.

Det här vinet kommer från Piemonte i Italien. Vinet anges vara ganska fylligt och strävt med hög fruktsyra. Det är gjort på druvan nebbiolo. Sockerhalten är låg, lägre än 0,3 gram per 100 milliliter. Alkoholhalten ligger på 14 procent. Priset är inte så högt för att vara ett barolovin – 189 kronor är väldigt bra.


Systembolaget rekommenderar vinet till mörkt kött,
det vill säga lamm, vilt och nöt. För egen del avsmakade jag det med nöt som i jordnöt. Senare drack jag vinet till kolgrillad kyckling, grekisk sallad med olivolja, vinäger och salladskrydda samt tzatziki. Det var betydligt bättre när den syrliga dressingen i salladen mötte fruktsyran i vinet. Vissa lite för heta kycklingbitar dämpades av både vin och tzatziki. Vinet fungerade också bra till smakrika hårdostar och blåmögelost.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets doft och smak:

”Utvecklad, kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär inslag av fat, torkade körsbär, nypon, choklad, rosor, tranbär och kanel. […] Utvecklad, kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, nypon, kakao, tranbär, hasselnötter, rosor, pomerans och kanel.

Jag uppfattade att vinet var väldigt ljust till färgen. Doft och smak av tranbär kände jag genast. Jag tyckte inte att det var så strävt eller så kraftfullt som jag hade förväntat mig. Aningen kanel och pomerans noterade jag, men jag upplevde inte vinet som särskilt kryddigt. Däremot tyckte jag att det var syrligt till smaken. Eftersmaken var ganska kort.

Toffelomdömet blir högt-

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Jobb, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.