Recension: Hemligheten


Ett inlägg om den första delen i Pegasus-serien.Anna Bågstams bok HemlighetenJag blev så himla glad när jag blev tillfrågad av Norstedts förlag om att recensera Anna Bågstams senaste spänningsroman Hemligheten. Hennes tidigare serie om civilutredaren Harriet Vesterberg har jag läst med stor förtjusning. Förväntningarna på den första boken i nya serien var därför väldigt höga. Stort TACK till såväl förlag som författare!

Den här gången utspelar sig händelserna på en advokatbyrå och inom rättsväsendet. Den unga Alex arbetar på en advokatbyrå där affärsmannen Petter Larsson är klient. Alex och Petter har en relation som ingen (?) känner till. Men Petter är väldigt hemlig och en dag hittas han mördad. Det är Alex som gör den obehagliga upptäckten. När chocken har lagt sig börjar Alex nysta i Petters liv. Hon inser att han har dolt en hel del. Kollegan Lydia är den som verkar känna honom mest, men hon säger inget. Alex letar sig tillbaka i tiden till domstolen i Eksjö där Petter och Lydia var notarier för 20 år sen.

Här är det återigen karaktärerna som utgör det viktigaste i berättelsen. Det gillar jag, även om trästaden Eksjö har en speciell plats i mitt barnahjärta. Som alltid gör författaren skickliga beskrivningar av personerna. De blir trovärdiga, med sina fel och brister. Till och med Niko, som inte luktar illa fast han har druckit, är suveränt beskriven.

Det intressanta i den här romanen är spelet mellan de inblandade. Som läsare förstår jag att någon eller några inte har helt rent mjöl i påsen, men jag kan inte i förväg lista ut vem eller vilka. Mina sympatier hoppar lite, får jag i alla fall erkänna.

Berättelsen börjar i nutid, fortsätter tillbaka 20 år och återvänder sedan till nuet. Ibland blir det lite utdraget och aningen för långsamt skrider händelserna framåt. Samtidigt förstår jag att författaren bygger de nutida händelserna på det som skett i det förflutna.

Som alltid har språket ett bra flyt. Det här är en driven författare som skriver och en fröjd att läsa. Men jag hittar ett par korrekturfel och jag undrar över en hårfärg som jag tror har blivit fel.

Boken Hemligheten går snabbt att läsa och den är spännande, om ej på något riktigt otäckt och blodigt sätt (trots mord). Berättelsen har emellertid flera inslag av brott än mord. Det är nästan så jag tänker att författaren har lånat ett och annat från verkligheten. Att det blir en fortsättning är jag övertygad om, Pegasus startar precis i slutet. Och den fortsättningen vill jag förstås också läsa.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

PS Jag gillar blurben på vänsterfliken, även om det är samma blurb som på en annan av författarens böcker. TACK!

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Pegasus-serien:

  1. Hemligheten (se inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.