Ett vitt vin: Ernst Sauvignon Blanc Chardonnay 2020


Ett inlägg om ett väldigt gott vitt vin.


 

Ernst sauvignon blanc chardonnay 2020

Ungdomlig, frisk och torr Ernst.

Jag är verkligen inte bra på vita viner. Det beror på att jag föredrar röda. Men med åldern (? Vitt vin är ofta kategoriserat som ungdomligt…) förändras smaken och jag kan njuta även av ett vitt vin – så länge det är torrt och kallt.

Fästmön köpte en flaska Ernst Sauvignon Blanc Chardonnay 2020 igår. Det blev var sitt glas till var sin bit räkstubbe – och ett halvt glas efter uträttat hantverkande (se kommande dagboksinlägg!)

Det här vinet är gjort på två sorters druvor, Sauvignon blanc och Chardonnay. Inga konstiga eller ovanliga druvor. Dessutom är Chardonnay den gröna druva jag gillar bäst.


Vinet är torrt och har hög fruktsyra.
Alkoholhalten ligger på tolv procent, medan sockerhalten är mindre än 0,3 g per 100 ml. På prislappen står det 99 spänn.

Systembolaget rekommenderar vinet till fisk, skaldjur, aperitif och sallader. För ovanlighetens skull åt vi därmed rätt mat till vinet – räkor och grönsaker.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets doft och smak:

”Ungdomlig, fruktig doft med inslag av päron, gröna äpplen, örter och citrus. […] Ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, örter och citron.

Det här vinet tilltalade mig mycket. Det var lagom kallt (ska serveras mellan åtta och tio grader) och smakade verkligen friskt. Doften var tydlig åt citrus och päron. Vinets ungdomlighet speglade sig i en pigg kittling på tungspetsen. Det passade utmärkt till stubben, men även som frisk och god törstsläckare efter fysiskt arbete.

Tro det eller ej, men Toffelomdömet blir det högsta. Och det är ovanligt för ett vitt vin!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.