Ett rödvin: Istine Chianti Classico 2018


Ett inlägg om ett chiantivin.


 

Istine Chianti Classico 2018

Kraftfull och syrlig italienare.

I mitten av april köpte jag några italienska viner, hör och häpna (<==ironi). Ett av dem var Istine Chianti Classico 2018. Flaskan har legat och tryckt bra länge och ganska långt ner i vinskåpet. Igår blev den urdrucken.

Det här vinet är från Toscana och gjort på druvan sangiovese. Det är en klassisk italiensk druva som odlas i hela Italien men främst i Toscana och Emilia-Romagna. Vinets alkoholhalt ligger på 14 procent, medan sockerhalten ligger på lägre än 0,3 gram per 100 milliliter.

Vinet är fylligt och strävt med hög fruktsyra. På prislappen står det 159 kronor. Den årgång Systembolaget säljer nu är 2019, medan vi drack 2018 igår.

Systembolaget rekommenderar vinet till lamm och nöt. Jag serverade stekt, kryddig kalkon med het sås och klyftpotatis. Lite senare blev det ett glas till smakrika ostar, de flesta av cheddartyp.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets doft och smak:

”Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, hallon, kanel, salvia och choklad. […] Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, salvia, plommon, kanel, blodapelsin och kakao.

Jag noterade choklad i såväl doft som smak samt även mörka bär. Nåt inslag av citrus kände jag i doften. Vinet var förvånansvärt fylligt, men smakade ändå syrligt. Eftersmaken var inte särskilt lång. Det passade utmärkt till framför allt den varma maten. Till ostarna hade ett mindre kraftfullt vin varit att föredra.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Ironi, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.