Rött och österrikiskt, hör och häpna: The Butcher Pinot Noir 2018


Ett inlägg om ett rött vin som inte är italienskt.


 

The Butcher Pinot Noir 2018

Fantastiskt läskig etikett, medelfylligt och kryddigt innehåll.

Det händer sällan att jag frångår vissa vanor. Somliga skulle nog säga att jag inte frångår nästan några. Men för ett tag sen frångick jag vanan att köpa italienskt rödvin. Jag köpte en flaska rött från Österrike. The Butcher Pinot Noir 2018 har en helt fantastiskt läskig etikett. Det är också lite hajpat. Fästmön har drucikt ett glas av det tidigare på Klostergatan 5, jag en sipp. På vinprovningen i torsdags provade vi dess vita variant. Jag ville dricka mer av båda vinerna, men än så länge har bara det röda fått följa med hem.

Igår var det jag som lagade mat. Det blev en av mina typ tre paradrätter, stekt kalkonbröstfilé med klyftpotatis. Och eftersom jag var köksmästare blev det jag som valde att lufta The Butcher och servera det till maten. Systembolaget rekommenderar vinet till rätter av feta eller vilda fåglar och till rätter av lamm- eller nötkött. Inte riktigt mitt val, men nära.

Vinet är gjort på pinot noir, en druva som ger en rödblå färg. De flesta pinot noir-viner är medelfylliga, så även detta. Knappt. Alkoholhalten ligger på 13,5 procent, sockerhalten på under tre gram litern. På prislappen står det 159 kronor för 75 centiliter. Vinet finns även på magnumbutelj.

Så här går det att läsa om vinets smak och doft på Systembolagets webbplats:

”Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, pomerans, nougat, jordgubbar och sandelträ. […] Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av skogshallon, choklad, muskot, plommon och sandelträ.

Kryddigheten fanns där helt klart i såväl doft som smak. Jag noterade också en viss syra från röda bär, men även choklad. Vinet kändes inte tungt, men var heller inte nåt blask. Till min kryddiga Kalle Kon passade det alldeles ypperligt, jag tyckte att det till och med lyfte maten en del.

Toffelomdömet blir det högsta. Det här vinet vill jag dricka mer av och prova annat ätbart till.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.