Kastanjemannen


Ett inlägg om en Netflix-serie och en bok.Sören Sveistrups bok KastanjemannenVi hade snackat nån gång här hemma 
om att kolla på Kastanjemannen på Netflix. I början av oktober kom jag hem med boken Kastanjemannen, inköpt second hand för en tia. Frågan var hur jag skulle göra nu: se Netflix-serien först eller läsa Søren Sveistrups bok först? Det blev Netflix först – och direkt därpå boken.

Kastanjemannen handlar om en seriemördare som har ihjäl kvinnor. Kropparna är stympade och vid varje offer finns en liten gubbe gjord av kastanjer och tändstickor. När kastanjegubbarna undersöks hittas fingeravtryck från Kristine Hartung. Kristine är dotter till en minister, Rosa, och hennes man Steen. Flickan har varit försvunnen i ett år och är troligen mördad. I vart fall sitter en man i fängelse dömd för detta. Poliserna Naia Thulin och Mark Hess jagar både mördare och sanningen om vad som hänt Kristine.

Det här är riktigt spännande och otäckt genast. Poliserna skildras som mänskliga, men man går inte på djupet med vare sig deras eller andra inblandades livsöden  – tragedierna nämns liksom vid nåt enstaka tillfälle. Samtidigt är det uppenbart att det som har hänt har påverkat dem starkt. Även den drabbade familjen genomsyras av ett tragiskt livsöde. När hemligheten uppdagas visar det sig att ”allt” hänger ihop.

Netflix-serien är skickligt gjord med starka skådespelarprestationer, boken är välskriven. Boken är en tegelsten om 558 sidor, medan Netflix-serien består av sex avsnitt, cirka en timme långa vardera. Bokens kapitel är korta, nåt som jag gillar eftersom jag ibland bara kan läsa korta stunder. Netflix-serien följer inte boken till punkt och pricka. Vissa bitar lyfts upp i serien, medan andra bitar inte får lika stort utrymme. Boken går inte heller lika detaljerat in i några delar, medan den å andra sidan följer upp vissa trådar som serien låter ligga lösa.

Men… både serien och boken är bra. När det gäller serien, som jag såg innan jag läste boken, kan jag inte lista ut i förväg vem mördaren är och varför. Trots att jag visste hur det skulle sluta när jag läste boken tappar jag inte lusten att läsa alls. Det här är med andra ord riktigt bra.

Toffelomdömet för såväl Netflix-serie som bok blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.