Fredagsfest: Piccini och Helgens goda vecka 44 2021


Ett inlägg om en fredagsfest som gjorde mig matt.Fredagar är ju som de är, 
det vill säga rätt sköna om en har jobbat klart för veckan, vill säga. Det hade vi igår. Jag hade dessutom arbetstidsförkortning med fyra timmar. Därför traskade jag iväg för att hämta var sin kasse Helgens goda från Korgtassen och en flaska bubbel. Nedan kommer några bilder och tankar kring gårdagens mat och dryck.

Jag börjar med bubblet:

Piccini Prosecco Extra Dry

Inte så söt, men frisk och fruktig.

Önskemålet från Fästmön var en flaska prosecco som inte var så söt. Själv ville jag prova nåt nytt. Ögonen tilltalades av den vackra flaskan som innehöll Piccini Prosecco Extra Dry.

Denna prosecco innehåller 1,1 gram socker per 100 ml. Alkoholhalten ligger på 11 procent och på prislappen står det endast 95 kronor. Lite sötma, inte så fylligt och ganska hög fruktsyra, med andra ord.

Druvan den är gjord på heter glera – eller också prosecco, helt enkelt. Men från 2009 bestämdes i Italien, och godkändes av EU och internationellt, att det mousserande vinet ska heta prosecco och druvan glera. Ja, ja. De flesta odlingar av glera finns i Italien. Glera ger stora skördar av druvor som i sin tur ger viner med friska syror, nåt som passar för just mousserande viner.

Systembolaget rekommenderar Piccini till fisk och skaldjur eller som sällskapsdryck. Vi drack det till krämig svampsoppa och röding – se nedan!

Så här kan en läsa om den här proseccons doft och smak på Systembolagets webbplats:

”Fruktig, ungdomlig doft med inslag av gröna äpplen, honungsmelon, citrus och päron. […] Fruktig, ungdomlig smak med inslag av gröna äpplen, honungsmelon, citrus och päron.

Doft och smak är totalt samstämmiga alltså. Jag noterade helt klart de gröna äpplena samt citrusen i såväl smak som doft. Vinet passade finfint till den rätt kraftiga soppan och den ljuvliga firren. Just vinets syrlighet gifte sig väl med den lite feta maten. Så nej. Dyrt är inte alltid skitbra, billigt kan var det ibland. Den här proseccon dricker jag gärna igen.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniMaten då???

Vi konstaterar att Korgtassens helgkassar alltid består av fisk eller skaldjur och vegetariskt. Det är jag glad för. Vidare är portionerna av främst soppa och bröd ofta rikliga. Så rikliga att en blir ganska mätt redan efter förrätten. Jag hade nog kunnat tänka mig att spara rödingen till idag och bara äta svampsoppan och bröd igår. Men så klok var jag inte. Dessutom är vi ju bortbjudna på middag idag. Priset per kasse ligger på 199 kronor.

  1. Förrätten, det vill säga svampsoppan, var ljuvligt krämig och fyllig. Vitlöksbaguetten var lagom vitlökig.
  2. Till huvudrätten rödingen serverades ångad spetskål. Kålen smakade jag på och lämnade sen därhän, faktiskt. Fisken och citronsmöret var utsökta tillsammans.
  3. Desserten var pannacotta med äppelkompott och knäckig smultopping. Den smakade mycket kanel och havregryn. Inte nåt direkt upphetsande eller extraordinärt. Vi drack kaffe och den sista proseccon till.

Toffelomdömet för helgens goda delikatesskasse vecka 44 2021 blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Jobb, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.