Summan av alla synder


Ett inlägg om den tolfte delen i Gamache-serien.Louise Pennys bok Summan av alla synderVarje gång en ny bok i serien om kommissarie Armand Gamache
och byn Three Pines kommer ut översatt på svenska är det fest! Just den senaste i kanadensiska Louise Pennys serie, Summan av alla synder, var extra hett efterlängtad eftersom utgivningsdatumet i Sverige flyttades fram. Typ tre (3) gånger. Det var tufft! Men så i slutet av oktober kom boken, jag nätshoppade den genast och tyvärr har jag redan läst den.

Nu är det bara att vänta på att nästa del ska översättas. Det finns ytterligare fem oöversatta delar, nämligen. Vågar jag hoppas att nästa kommer till min födelsedag?

En karta hittas i en vägg på bistron i Three Pines. Armand Gamache får kartan inramad i present första dagen på sitt nya jobb som rektor på polisskolan. Det är nämligen nåt märkligt med kartan. Så blir en av lärarna på skolan mördad. I hans ägo hittas en kopia på kartan. En av de unga polisaspiranterna, Amelia Choquet, dyker upp överallt. Hon tycks inte direkt vara blivande polis, men ändå är hon antagen av Gamache själv. Dessutom var hon en av den mördade lärarens skyddslingar. Kan Gamache ha nåt med mordet att göra och i såna fall hur och vad?

Roligt och spännande är det ganska genast. Karaktären Ruth, med klara Tourette-drag och ankan Rose i sitt kölvatten, står för det roliga. Jag skattar högt flera gånger under läsningen. Men sen är det allvarligt och spännande. Karaktärerna känns som gamla goda bekanta, nästan vänner och behöver för min del inga närmare presentationer. Utredningen av mordet går som vanligt långsamt och är full av detaljer. En del är väsentliga, andra inte.

Som så ofta är slutet… känslosamt. Eller vad sägs om att få veta vem/vilka som planterade de tre granarna som byn Three Pines är uppkallad efter och att Gamache möter sina föräldrars mördare..? Håll i dig, det här är riktigt, riktigt bra.

Att snön yr runt knutarna känns både mysigt och ruggigt. Boken är till exempel en perfekt julklapp. Åter igen är det här en helt underbar och välskriven del i Gamache-serien.

Toffelomdömet blir inte nåt annat än det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna i Gamache-serien finns översatta till svenska (länkarna går till mina blogginlägg om böckerna):

 1. Mörkt motiv
 2. Nådastöt
 3. Den grymmaste månaden
 4. Ett förbud mot mord
 5. Ett ohyggligt avslöjande
 6. Begrav dina döda
 7. En ljusets lek
 8. Det vackra mysteriet
 9. Hur ljuset tar sig in
 10. Den långa vägen hem
 11. Det ondas väsen
 12. Summan av alla synder (se inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Summan av alla synder

 1. Pingback: Summan av alla synder av Louise Penny | Lottens Bokblogg

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.