Ett rött vin ur ett tillfälligt sortiment: Capo di Terra Valtellina Superiore 2012


Ett inlägg om ett vin jag hittade på en hylla med tillfälligt sortiment på Systembolaget.


Capo di Terra 2012

Fylligt och strävt utan att vara tungt.


Det händer inte så ofta numera 
att jag går och botaniserar på Systembolaget. Jag planerar mina inköp i förväg och går snabbt in och handlar. Sen går jag ut och hem. Men tidigare tyckte jag att det var roligt att kolla in hyllorna med tillfälligt sortiment. Vid ett sånt tillfälle inhandlade jag en flaska Capo di Terra Valtelina Superiore 2012. Detta innebär att det här vinet kan vara svårt att få tag i. Jag har kollat på Systembolagets webbplats och det går tyvärr inte att handla online heller.

Men ändå… Vi öppnade flaskan jag hade kommit över igår kväll och njöt av var sitt glas till var sin assiett med blandade, smakrika ostar och kex.

Vinet kostade 189 kronor. Det är fylligt och strävt med en hög fruktsyra. Alkoholhalten är inte så hög, endast 12,5 procent, sockerhalten har jag inte kunnat få fram.

Systembolaget rekommenderar vinet till mörkt kött såsom lamm, nöt och vilt. Vi åt som sagt smakrika ostar och salta kex och det gick utmärkt.

Vinet är gjort på den blåa druvan nebbiolo. Det är en druva som främst odlas i norra Italien. Druvan ger sträva viner med hög fruktsyra.

Så har skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Nyanserad, kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kanel, jordgubbar, nypon, nötter och svart te. […] Nyanserad, kryddig, utvecklad doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, rosor, rönnbär, tobak, jordgubbar, kanel, hasselnötter och pomerans.

Jag doppade ner min stora kran (= näsan) i glaset. En härlig blandad doft slog emot mig. Jag anade nåt svagt citrus blandat med kryddor, bär, lite kanel, kanske och nåt blommigt. Vinet var strävt i munnen och hade en kraftfull smak. Däremot kändes det inte tungt och eftersmaken var lagom lång.

Det här är ett vin jag gärna dricker igen, men jag inser förstås att det kan vara svårt att få tag i. Vinet går bra att lagra och jag ångrar att jag inte köpte ytterligare en eller två flaskor.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.