Ett rött vin: Barbera d’Alba Busije 2018


Ett inlägg om ett rött vin.


 

Barbera d'Alba Busije 2018

Passar perfekt till vällagrade och salta ostar.

Ett glas vin till några goda ostar en måndagskväll är aldrig fel. Så gjorde vi och det gick hur bra som helst. Förrådet i vinskåpet börjar sina, men jag grävde fram en flaska Barbera d’Alba Busije 2018.

Det här vinet inhandlade jag i augusti för 109 kronor. Det är lite mer än medelfylligt och det har en hög fruktsyra. Alkoholhalten ligger på 14 procent, medan sockerhalten håller sig under 3 gram per liter.

Vinet är gjort på druvan barbera, precis som det förra vinet jag drack. Drvuan är bland de vanligast odlade i Italien, den är blå och ger fruktiga viner.

 

Systembolaget rekommenderar druvan till lamm eller fläsk, vi åt ostar varav några vällagrade hårdostar, Kaltbach och cheddar, och några dessertostar, av bland annt vitmögel och blåmögel.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, hallon, anis och örter. […] Fruktig doft med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, lakrits, choklad och kryddor.

Vinet doftade helt klart lakrits, men det mest framträdande var ändå den fruktiga smaken. Det riktigt drog ihop sig inne i gommen. Det här vinet passade perfekt till de smakrika ostarna, ostarna var nämligen mycket salta.

Jag dricker gärna det här vinet igen, men då behöver det ljummas aningen. Det hann vi inte med igår kväll.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.