Ett rött vin: Piemonte Barbera Appassimento 2018


Ett inlägg om ett rött, fylligt och italienskt… vin, förstås!


 

Piemonte Barbera Appassimento 2018

Rött, italienskt och fylligt.

Härom kvällen när jag var ute och for i nya bilen var ett av mina ärenden att åka till Annas snälla mamma. Där skulle jag hämta utlästa, lånade böcker samt lämna nya, av henne olästa böcker från Bokrummet hemma. Att se till att de jag tycker om är försedda med läsning är högt prioriterat hos mig. Det är inte jobbigt på nåt vis att välja titlar.

Annas snälla mamma hade i sin kasse till mig, med lästa, återlämnade böcker, stoppat ner en flaska vin som tack för lånet och för att jag kom och hämtade och lämnade. Jag blev både glad och rörd, men det är verkligen inte nåt som hade behövts, jag gör det så gärna, för min svärmor är den snällaste!

Vinet visste hon inte så mycket om, men det kanske var drickbart. Eftersom det var rött och italienskt var jag övertygad om det skulle smaka finfint. Igår kväll tyckte jag att vi skulle öppna flaskan Piemonte Barbera Appassimento 2018 och ta oss var sitt glas till några bitar ost när Fästmön kom hem från jobbet.

Vinet kommer från Piemonte, vilket anges i namnet. Det är ett område i nordvästra Italien. Ett appassimentovin innebär att vinet delvis är gjort på torkade druvor. Vilka druvor det här vinet är gjort på är okänt.

Alkholhalten på vinet ligger på 14 procent och sockerhalten på sex gram per liter. Priset är 99 kronor. Systembolaget klassar vinet som mycket fylligt och rekommenderar det till grillade rätter av lamm- eller nötkött.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, vanilj, blåbärssylt, kaffe och skogshallon. […] Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, vanilj, blåbär, kaffe och skogshallon.

Vinet är sannerligen fylligt och detta tilltalar mig. Jag vill ha kraftfulla viner när jag avnjuter dem till ostar eller en god middag. Jag anar samtidigt en fruktighet i smaken och en bärig doft. Till de ostar vi åt igår – gorgonzola och mascarpone, Marquis samt cheddar – fungerade vinet finfint.

Det här är ett gott och riktigt prisvärt vin. Tack till Annas snälla mamma, för det här vinet ska jag dricka mer av än bara de glas jag och Anna intog igår kväll!

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.