Lätt, fruktigt och italienskt rött: Passicone Rosso Organico


Ett inlägg om ett rött vin.


 

Passicone Rosso Organico

Lätt, fruktigt och italienskt.

Under vinterns storhelger blir det inte så väldigt mycket vin drucket. Men i fredags delade vi på en flaska grekiskt och igår hyfsade Anna en flaska italienskt som vi öppnade före jul. Passicone Rosso Organico blev en ny bekantskap för oss. Rött och italienskt, visserligen, men en hel liter på flaska till priset av 89 spänn, bara.

Det här vinet köpte jag i all hast, mest för att ha nåt till ostar, som vi äter då och då. På flaskan står det att vinet rekommenderas till pasta, pizza, grillad kyckling eller kött. Systembolaget rekommenderar det till grillade rätter av lamm- eller nötkött och till smakrika vegetariska rätter.

Vinet är klassat som mer än halvfylligt. Det är gjort på druvorna primitivo, montepulciano och sangiovese. Primitivo ger fruktiga viner, montepulciano kräver lång mognadstid och sangiovese är en klassisk druva som ger friska och sträva viner. Alkoholhalten ligger på 13,5 procent. Sockerhalten är hög, hela 11 gram per liter.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med inslag av fat, körsbär, hallon, choklad och kryddor. […] Fruktig doft med inslag av fat, körsbär, hallon, choklad och örter.

Det här vinet är sannerligen fruktigt i såväl smak som doft. Jag noterar även choklad och bär. Det känns emellertid varken tungt eller sött, snarare lätt. Till ostar fungerar det utmärkt, men jag kan också tänka mig att det passar finfint till pastarätter och kyckling. Det är förvånansvärt prisvärt!

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.