En röd italienare till maten: Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo 2017


Ett inlägg om ett vin.


 

Langhe Nebbiolo och recept

Matens citronsaft lyfte vinet!

Det händer som bekant att sambon och jag skenar på vinprovningar. Ja, vi skenar inte, vi går dit och provar viner – och spottar inte ut ett dugg, bara om det är rosévin (jag). I september var vi senaste gången och provade viner i vinklubben Tre kronors regi. Vid varje vinprovning föreläser sonen om vinet, medan pappan sköter själva provningen samt pratar mat att laga till vinet. Vi får också med oss en fin broschyr hem med information om de viner vi har provat samt recept på en maträtt som passar till respektive vin. Tidigare i höstas provade vi att laga en sån rätt. I lördags var det dags igen. Vi lagade kycklinggryta med rosmarin och rotfrukter till Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo 2017. Jag skrev om maten och matlagningen, men inte om vinet, så här kommer några rader om det!

Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo 2017 är ett mer än medelfylligt och strävt vin med hög fruktsyra. Systembolaget rekommenderar det till mörkt kött, typ lamm, nöt eller vilt. Vi åt som sagt kyckling. Alkoholhalten ligger på 13,5 procent och sockerhalten på under tre gram litern. Råvaran är nebbiolo, en druva som ger en ganska ljus färg åt vinet, men mycket smak. Priset för en flaska är 149 kronor. Och flaskan i sig är lite annorlunda till utseendet.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, salvia, kanel, nypon, pomerans, och pinjenötter. […] Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, salvia, kanel, pomerans och tobak.

Det jag upplevde starkast med vinet var dess höga fruktsyra. I kombination med citronsaften i maten blev det mycket lyckat! Att bara smutta på vinet gjorde att jag uppfattade det som lite tunt, men tillsammans med rätten vi lagade blev det full poäng. Maten lyfte fram fruktsyran och gjorde vinet friskt och smakrikt. Såväl bär som örter kom tydligt fram i smak och doft.

Toffelomdömet blir det högsta. Vi har faktiskt köpt ytterligare en flaska som även den ska lagas mat till vid ett senare tillfälle.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.