Ett vitt och ett rött vin: Cantina Zaccagnini Pecorino 2018 och Casteloro Valpolicella Ripasso superiore 2017


Ett inlägg om två viner, ett vitt och ett rött. Italienska viner, förstås.


 

Cantina Zaccagnini Pecorino 2018

Prisvärt pecorinovin – även om Lucifer föredrar det som finns i skafferiet.

Vitt vin till fisk och skaldjur, rött vin till kött och ost. Ja ungefär så traditionell är jag. Sen kan jag vara utvecklingsbar, wild and crazy och prova nåt annat också. Till exempel andra viner än italienska. Men det är dumt att chansa. Därför valde jag att införskaffa en flaska vitt pinnevin, det vill säga Cantina Zaccagnini Pecorino 2018, till den laxpaté och de havskräftor sambon köpte till kvällsmat i fredags. Systembolaget rekommenderar vinet till fisk, skaldjur och grönsaker.

Vinet var en ny bekantskap för mig, men redan i september 2016 smakade jag dess röda variant av årgång 2014. Det fick högsta Toffelomdöme.

 

Det vita vinet är gjort på pecorinodruvan. Alkoholhalten ligger på 13 procent och sockerhalten är ganska hög, 10 gram per liter. Druvan är en gammal druvsort som växer i Marche, Abruzzo, Liguria, Tuscany, Umbria och Lazio. Pecora betyder får och det tros att namnet på vinet kommer från detta eftersom får gärna åt druvorna när de passerade genom vingårdarna.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig, ungdomlig smak med inslag av gula äpplen, päron, honungsmelon, örter och citrus. […] Fruktig, ungdomlig doft med inslag av päron, honungsmelon, örter och citrus.

Citrussmaken och -doften är tydlig liksom även den av päron, tyckte jag. Den något söta tonen kan mycket väl vara honungsmelon, men vinet är inte alls sött. Det var lite av en chansning och passade utmärkt till patén och hyfsat bra till havskräftorna. Klart prisvärt för 99 kronor.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

Casteloro Valpolicella Ripasso 2017

Prisvärt, men kunde ha varit något kraftfullare.

Till senare på fredagskvällen dukade vi fram goda ostar. (Ja, vi dukar i princip aldrig fram äckliga.) Jag nöjde mig med två rejäla bitar av olika lagrade hårdostar. Till ostarna luftade jag en flaska Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore 2017. Systembolaget tycker förstås att en ska dricka det här mer än medelfylliga vinet till rätter av lamm eller nöt. Jag valde ost och tog senare också ett par bitar frukt & mandelchoklad till vinet.

Även detta vin kostade 99 kronor och hade en alkoholhalt på 13 procent. Sockerhalten var lägre än det vita vinet, sju gram per liter. Druvsorten vet jag inget om. Vinet är från Venetien, men jag vet inget mer om det.

Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, vanilj och örter. […] Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, mintchoklad, kanel och vanilj.

Jag tyckte inte att vinet var så särskilt fylligt. Det hade hög syra och bärsmaken var tydlig. Jag hade nog önskat ett något mer kraftfullt vin med en högre smak av choklad.

Toffelomdömet blir emellertid ändå högt. Även det här vinet är bra och prisvärt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.