Ett rött vin: Corniolo Livio Pavese 2010


Ett inlägg om ett vin.


 

Corniolo Livio Pavese 2010

Italienskt vin fungerade utmärkt till min italienska mat.

Igår, på lördagen, botaniserade jag lite bland vinerna på Systembolaget på Stormarknaden. Fyra röda italienare följde med hem till vinskåpet. Senare på kvällen upptäckte jag att ett av vinerna redan fanns i skåpet fast en annan årgång. Jag öppnade därför det äldsta vinet, som faktiskt inte var det som låg i skåpet utan en av de nyinköpta flaskorna. Corniolo Livio Pavese 2010 för 129 kronor luftade jag senare och drack ett och ett halvt glas av till min lasagnemiddag.

Skälet till att jag fastnade för det här vinet var att det skulle vara mycket fylligt och strävt. Jag ville ha ett ganska tungt vin till maten. Det här vinet är från Piemonte i nordvästra Italien. Vinerna från 2010 sägs ha lite högre klass än vinerna året därpå – och det får jag väl testa själv framöver. En del rekommenderar vinet till lagrade ostar, grillat kött och charkuterier, medan Systembolaget på sin webbplats tycker att en ska äta mörkt kött – lamm, nöt, vilt – till vinet. Jag åt pasta och ljus kycklingfärs.

Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Nyanserad, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, korinter, tobak, choklad, lagerblad, pomerans och nötter. […] Nyanserad, utvecklad doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, korinter, tobak, choklad och nötter.

Jag känner tydligt den kraftiga smaken av choklad och doften av tobak. Det här är ett riktigt kraftigt vin med lång eftersmak där jag noterar nötsmaken. Vinet fungerade alldeles utmärkt till min pastarätt. Därför är jag säker på att jag lär köpa det igen.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.