Ett favoritvin: Copertino Riserva 2015


OBS! Anonyma kommentarer publiceras inte – se Reglerna!

Så här gör du när du kommenterar:

  • Skriv din kommentar som vanligt i kommentarsfältet.
  • Snegla åt vänster. Tre ikoner syns – WordPress, Facebook och ett brev.
  • Klicka på brevet (om du inte har WordPress-konto förstås eller vill använda Facebook) och fyll i dina uppgifter.
  • Klicka sen på Svara.
  • Ingen mejladress syns utåt, bara inåt så att jag kan verifiera.

Ett inlägg om ett gammalt favoritvin.



Copertino Riserva 2015

Årgång 2015 av mitt gamla favoritvin Copertino Riserva.

Ganska ofta nämner jag här på bloggen ett vin som jag köper och dricker. Men jag har noterat att det var väldigt länge sen jag skrev om bara vinet. Bättring! Mitt gamla favoritvin Copertino Riserva 2015 har jag gillat i över ett decennium. Årgång 2013 har hyllats av andra, mer duktiga på viner än jag. Nu har jag även testat 2015.

Det här vinet tillhör de mindre dyra av de italienska vinerna. I januari 2024 kostar en flaska av årgång 2015 101 kronor. Det verkar som om experterna är fortsatt lyriska, för vinet får generellt mycket höga betyg.

Copertino Riserva är gjort i Apulien i södra Italien på druvan negroamaro. Alkoholhalten ligger på 13 procent, medan sockerhalten är mindre än tre gram per liter.

Vinet är inte så strävt och har ganska hög fruktsyra. Det passar till nöt, lamm och fläsk, grillat och vilt, men också till smakrika vegetariska rätter och hårdostar. Jag har druckit vinet till det mesta, dock inte annat kött än kyckling. Även till smakrika ostar har jag intagit vinet och det har gått hur bra som helst.

Jag har surfat runt lite och kollat olika beskrivningar av vinets doft och smak. Här är några av dem:

Doft: Utvecklad ton, fat, frukt, torkade frukt, röda bär, kryddig stil med mycket aromatisk karaktär. Mörka bär, en hint av vanilj.
Smak: Balanserad smak i mycket drickvänlig stil, åt det lättare hållet med tydligt utvecklad karaktär, röda bär, torkade frukter, fat, viss kryddig ton, medellång eftersmak.  
Både doft och smak: Torkade körsbär, kryddor samt tobak och läder.

Så här tycker jag: Vinet är lätt och har hyfsat lång eftersmak. Det är kryddigt i doft och smak. Röda bär anar jag liksom torkad frukt och även mörkare bär, nåt som gör smaken djupare. Vinet passar såväl till pasta och lättare rätter som till ostar, snacks och choklad.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.