Ett födelsedagsvin: Château de la Liquière 2020


Ett inlägg om ett franskt rödvin.


 

Château de la Liquière 2020

Ett födelsedagsvin från jobbet till min 60-årsdag.

Det hör ju inte till vanligheterna att jag köper franska viner. Rödviner, ja, men nästan bara italienska. Till min 60-årsdag förra året fick jag ett generöst presentkort från mina arbetskamrater. Jag inhandlade ett antal viner för det. Flaskan Château de la Liquière 2020 öppnade jag på fredagskvällen. (Länken går till en senare årgång av vinet som Systembolaget säljer just nu, december 2023.)

Vinet är klassat som fylligt, strävt och med hög fruktsyra. Det är gjort på tre druvor: grenache, syrah och carignan. Det är inga druvor jag känner till så mycket. Grenachedruvan odlas i södra Frankrike och passar inte bara till rödviner utan även till roséviner.  Syrah odlas i norra Rhônedalen i Frankrike. Druvan ger fylliga, sträva och ganska starka viner, alltså viner med hög alkoholhalt. Carignan odlas i södra Frankrike och är en druva som ingår i många blandningar.

Vinets sockerhalt ligger under 0,3 gram per 100 milliliter, medan alkoholhalten är 14 procent. Priset för en flaska är 174 kronor.

Systembolaget rekommenderar vinet till rötter av mörkt kött, det vill säga lamm, nöt och vilt. Det åt förstås inte jag till vinet. Jag åt libapizza med tonfisk samt smakrika ostar. Till ostarna gick vinet ganska mycket bättre, enligt min gom.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig, nyanserad doft med inslag av björnbär, svartpeppar, lavendel, plommon, lagerblad, skogshallon och lakrits. […] Kryddigt, smakrikt vin med inslag av mörka körsbär, svartpeppar, lavendel, björnbär, lagerblad, hallon och lakrits.

Vinet doftade mycket kryddigt och lovande. Till pizzan smakade vinet mest surt. Det funkade inte alls. Till ostarna, däremot, gick det hur bra som helst. Då kände jag viss bärsmak, men ändå inte direkt surhet, samt lakrits och nåt kryddigt.

Lite besviken blev jag, för jag trodde att det här vinet skulle vara mer kraftfullt. Det var lite för fruktigt för att passa mig. Även om det funkade bra till ostarna blir omdömet inte högt.

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Jobb, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.