De blindas rike


Ett inlägg om den fjortonde delen om kommissarie Gamache och Three Pines.



Louise Pennys bok De blindas rikeSom jag har väntat! Böckerna i Louise Pennys Gamache-/Three Pines-serie översätts inte tillräckligt snabbt för min smak. Jag och en numera pensionerad arbetskamrat bara älskar böckerna och väntar otåligt. Utgivningen av del 14 i serien, De blindas rike, dröjde ända till november 2023. Jag hade bevakning på den och nätshoppade den så snabbt jag kunde. Nu har jag också läst boken. Nu finns ytterligare fyra böcker som väntar på översättning. Jag hade säkert klarat av att läsa serien på engelska, men eftersom jag har börjat på svenska vill jag gärna fortsätta.

Armand Gamache får en inbjudan till en övergiven gård och tar sig dit i värsta snöstormen. Det visar sig att han och två andra, Myra Landers, bokhandlaren i Three Pines som han känner mycket väl, och en ung man, byggaren Benedict Pouliot, som han inte känner, har blivit utsedda till testamentsexekutorer. Det märkliga är att ingen av dem kände kvinnan som har utsett dem. Gamache är fortfarande avstängd från jobbet. Eftersom han både är nyfiken och har tid accepterar han uppdraget. Det visar sig dock att testamentet är minst sagt märkligt, till och med olycksbådande eftersom en död kropp påträffas. Gamaches avstängning blir dessutom ett ännu större problem.

Det här är spännande, om än inte otäckt, och torrt roligt redan från start. Ruth med sin tama anka är min favoritkaraktär, men alla de övriga har blivit som gamla goda vänner. Författaren vet hur man skriver bra böcker och jag är övertygad om att översättaren har gjort ett utmärkt jobb också, även om det inte kan ha varit helt enkelt. Tyvärr hittar jag ett och annat korrekturfel. Ett ”kom” har blivit ett ”som”, till exempel.

Annars är det här en typisk Gamache-deckare. Kommissarien kämpar mot en överhet som vill sätta dit honom samtidigt som han löser kriminalfall, trots att han är suspenderad. Karaktärsteckningarna är underbara. De varma känslorna mellan till exempel paret Gamache och kommissarien och hans svärson är fint och trovärdigt skildrade. Utöver det finns också som vanligt ett HBTQ-tema. Eller flera, faktiskt.

Och slutet blir överraskande – på flera sätt än ett. Ganska… omtumlande, faktiskt. Den som inte har läst den här serien har gått miste om nåt riktigt bra.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Gamache-/Three Pines-serien:

  1. Mörkt motiv
  2. Nådastöt
  3. Den grymmaste månaden
  4. Ett förbud mot mord
  5. Ett ohyggligt avslöjande
  6. Begrav dina döda
  7. En ljusets lek
  8. Det vackra mysteriet
  9. Hur ljuset tar sig in
  10. Den långa vägen hem
  11. Det ondas väsen
  12. Summan av alla synder 
  13. Hus av glas 
  14. De blindas rike (se inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till De blindas rike

  1. Pingback: De blindas rike av Louise Penny – Lottens Bokblogg

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.