Hus av glas


Ett inlägg om den trettonde boken i Gamache-serien/Three Pines-serien.Louise Pennys bok Hus av glasDet finns i dagsläget 18 böcker i Louise Pennys serie om kommissarie Gamache i Three Pines. Men alla är inte översatta till svenska. Varje gång en bok i serien kommer ut på svenska tar det en kvart innan jag har köpt den. Den här kanadensiska serien är så bra! Den trettonde boken i serien är den senast översatta och nu har jag läst även Hus av glas, som den heter.

Den här boken växlar mellan scener från en rättegång och det som har föregåtts av rättegången. Det dyker upp en mystisk figur i Three Pines. Figuren, som är maskerad, bara står där novemberkylan. Det är förstås obehagligt, men vad kan Armand Gamache, numera överintendent på mordroteln i Québec, göra? Han kan bara vänta och se trots att han blir allt mer rädd. Så försvinner figuren och i stället upptäcks ett lik – av Gamaches fru Reine-Marie. Gamache blir den som måste lösa fallet. Rättegången utspelar sig några månader senare i Montreal. HBTQ-tema finns som alltid också, denna gång inte bara i form av ett bögpar utan också ett lesbiskt par.

Många turer är det mellan Three Pines och rättegången i Montreal. Det pågår ett spel inför öppen ridå och författaren lurar till och med mig innan det avslöjas för ”alla”. Som alltid beskriver Louise Penny skickligt det mänskliga psyket i alla dess former. Ruth, min favoritkaraktär, är mycket nedtonad den här gången, men fäller ett och annat oförglömligt uttalande.

Boken är lite seg och handlingen lite väl utdragen i denna trettonde del i serien. Slutet är emellertid mycket spännande – och oväntat.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i kommissarie Gamache-/Three Pines-serien:

 1. Mörkt motiv
 2. Nådastöt
 3. Den grymmaste månaden
 4. Ett förbud mot mord
 5. Ett ohyggligt avslöjande
 6. Begrav dina döda
 7. En ljusets lek
 8. Det vackra mysteriet
 9. Hur ljuset tar sig in
 10. Den långa vägen hem
 11. Det ondas väsen
 12. Summan av alla synder 
 13. Hus av glas (se inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.