Ett rödvin: Piemonte Barbera 2021


Ett inlägg om ett italienskt rödvin.



Piemonte Barbera 2021

Ett passande vin till söndagsmiddagen?

Ett gott vin och god mat är som två bästa kompisar – de lutar sig mot varandra och lyfter varandra. Anna lagade en ny rätt med bland annat squash, halloumi och kyckling. Till maten valde jag en flaska Piemonte Barbera 2021.

Systembolaget rekommenderar vinet till vegetariska rätter, stekt fisk eller ljust kött. Lite senare drack jag vinet till blandade nötter. Vi följde alltså rekommendationen för en gångs skull!

Det här vinet är gjort i Piemonte, det vill säga nordvästra Italien. Druvan är barbera. Viner gjort på den kallas ofta ”il vino del popolo”, det vill säga ”folkets vin”.

Vinet anges vara knappt medelfylligt, inte särskilt strävt, men med hög fruktsyra.

Alkoholhalten ligger på 13,5 procent och sockerhalten på mindre än 0,3 gram per 100 milliliter. På prislappen står det 129 kronor.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets doft och smak:

”Bärig doft med inslag av blåbär, skogshallon, färska örter och viol. […] Bärig smak med inslag av blåbär, skogshallon, färska örter och viol.

Det här vinet doftade inte mycket alls, men det var väldigt fruktigt i smaken. Jag noterade ingen fyllighet, ingen strävhet och ingen eftersmak. Till maten fungerade vinet OK, men bäst var det till nötterna. Jag blev kanske aningen besviken. På vinet. Maten var betydligt bättre än vinet. Men… vinet funkar som sällskapsdryck och till snacks var det lättdrucket.

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.