Ett vitt vin: Maison Françoise Chardonnay


Ett inlägg om en liter vitt franskt vin.Maison Francoise Chardonnay

Franskt, friskt och fruktigt.

När Korgtassen har helgkassar med fisk och skaldjur brukar vi slå till. Det gjorde vi denna helg i mars när det skulle firas vår och klockan bli sommartid. På Systembolaget nappade jag åt mig en flaska Maison Françoise Chardonnay. Chardonnay är ”säkra” vita viner, enligt mig. Dessutom var det en literflaska.

Vinet är alltså gjort på druvan chardonnay. Det är ett torrt, medelfylligt vin med hög fruktsyra. Systembolaget rekommenderar vinet till fisk och skaldjur, så vi gjorde alla rätt. Vi åt laxröra samt fisksoppa med saffran.

Vinet ska serveras väl kylt. Jag stoppade in det i frysen en stund innan vi skulle äta. Det funkade bra.

Vinets alkoholhalt ligger på 12,5 procent och sockerhalten på 0,3 gram per 100 milliliter. Priset var endast 99 kronor för den här litern med skruvkork. (Och nej, vi drack inte upp hela flaskan.)

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets doft och smak:

”Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av gröna äpplen, galiamelon, ananas och citrus. […] Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gröna äpplen, galiamelon, ananas, nötter och citrus.

Citrus kände jag i såväl smak som doft liksom gröna äpplen. Melonen noterade jag i smak. Till framför allt soppan smakade vinet helt förträffligt. Det var friskt och fruktigt till den krämiga soppan. En ska inte alltid bry sig om vad som står på prislappen, ibland kan en ha riktig tur. Det är vinet höll hög klass.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.